Hlavní navigace

Xilence: nejen chladiče, ale také semi-fanless zdroj a obří bigtower [CeBIT]

7. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tchajwanskou společnost Xilence možná znáte jako jednoho z výrobců působících na trhu chladičů, skříní a zdrojů. Na hannoverský veletrh firma přivezla skromnou výstavku, kde se pochlubila tím nejlepším ze své nabídky.

Xilence CeBIT 2013

Vystavovatelé z německé pobočky Xilence se kdo ví proč rozhodli, že jejich chladiče budou fotogeničtější v rozebraném stavu. Na první fotografii je model M612 Pro se 140mm větrákem, dále v galerii je XilentBlade Lite s menším 92mm ventilátorem.

Xilence CeBIT 2013 Xilence CeBIT 2013 Xilence CeBIT 2013

Nyní ke slibovanému zdroji, který výrobce označuje jako „semi-fanless“, tedy s možností provozu s vypnutými větráky při nižší zátěži. Řada XQ obsahuje modely s výkonem 750, 850 a 1000 W a ačkoliv Xilence nemá mezi recenzenty zdrojů zrovna dobré jméno, zde se výrobce chlubí certifikacemi 80Plus Gold a Platinum.

Xilence semi-fanless PSU

Zdroj má atypický tvar se zkosenou hranou, v ní jsou umístěny dva 60mm větráky, které se roztočí jen při zátěži vyšší než 20 %. Zkosení plní dvojí funkci: jednak větráky účinněji chladí komponenty zdroje, jednak zdroj nepřekáží chlazení grafické karty zapojené ve spodní pozici v Quad SLI/CrossFire.

Xilence Interceptor Pro

Stýská se vám po éře majestátných sálových počítačů? Můžete na ni zavzpomínat s touto zrůdností, kterou Xilence nazývá Interceptor Pro. Do odmíatelného vrchního dílu nad červenou přepážkou lze umístit druhý zdroj formátu ATX a celý druhý počítač postavený na desce Mini-ITX, nebo tam schovat celý systém vodního chlazení.

 

Abychom ale Interceptoru Pro tolik nekřivdili, inženýři při návrhu tohoto bigtoweru pamatovali na uživatelovo pohodlí při výměně komponent nebo například čištění prachových filtrů před větráky (ty lze velmi snadno ze svých pozic vysunout a zasunout bez nutnosti demontovat cokoliv jiného).

MMF24

 Xilence CeBIT 2013 Xilence CeBIT 2013 Xilence CeBIT 2013 Xilence CeBIT 2013

Na závěr zde máme zdroj řady SQ, to je u Xilence střední třída, byť s certifikací 80Plus Platinum, a šuplíček na 2,5" HDD/SSD, který zastane zároveň funkci čtečky paměťových karet SDHC (snad je zpětně kompatibilní s SD a MMC?), microSD a MemoryStick/MS Duo od Sony.