Hlavní navigace

Xmarks končí. Synchronizace záložek napříč prohlížeči má před sebou poslední měsíc

3. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Pro někoho nastává další nostalgická chvilka. Pamatujete si nástroj ještě z dob, kdy se jmenoval Foxmarks?

Synchronizace uživatelského obsahu napříč platformami dnes není žádná science fiction. Když oblast zúžíme na prohlížeče, v nichž většina lidí tráví většinu času používání počítače, dojdeme k tomu že je zde synchronizace dnes úplně běžnou komoditou, ať se bavíme o Chromu, Firefoxu nebo dalších. Ne vždy ale prohlížeče takovou funkcionalitou disponovaly. V dobách, kdy byl Firefox na vzestupu jako výborná alternativa k nevyhovujícímu Internet Exploreru, jste možná někdy použili nějaký doplněk, který synchronizaci uživatelského obsah aspoň částečně řešil. Použili jste někdy Foxmarks? Řešení určené specificky pro záložky a hesla bylo později přejmenováno na Xmarks.

Uvažujete, odkud znáte LogMeIn? Před dávnými dobami někteří z nás používali Hamachi, jež mu patří od roku 2006, ke hraní multiplayeru s přáteli.

Xmarks brzy skončí

V roce 2010 ho koupil tým stojící za známým správcem hesel LastPass. Dlužno dodat, že bez této transakce by služba už dlouho nepřežila. Pod novým majitelem také k zajištění životaschopnosti přešla na model freemium. LastPass byl pak v roce 2015 koupen firmou LogMeIn, která teď začala stávajícím uživatelkám a uživatelům rozesílat e-maily, kde je informuje o tom, že Xmarks úplně skončí k 1. květnu 2018.

Když se podíváte na oficiální web xmarks.com, hned vás napadne, že je něco špatně. Tato stránka se dlouho nezměnila a stará loga prohlížečů – včetně zařazení Internet Exploreru – dnes působí spíše úsměvně. Navíc je aspoň v mnoha hodnoceních na Firefox Add-ons zmíněno, že má služba potíže se správným fungováním. Tyto problémy se podle Martina Brinkmanna vyskytují už nějaký ten měsíc.

KL24

Takhle dodnes vypadá oficiální web Xmarks. Služba pro LogMeIn zřejmě už dlouho neměla zrovna vysokou prioritu Takhle dodnes vypadá oficiální web Xmarks. Služba pro LogMeIn zřejmě už dlouho neměla zrovna vysokou prioritu

Xmarks může být dodnes pro někoho výhodný, neboť umožňuje přenášet data nejen mezi různými instalacemi Firefoxu, ale také jinými prohlížeči. Pozadí neznáme, oznámení o ukončení poskytování služby je nicméně nekompromisní. Lze se jen domýšlet, že produkt jako Xmarks se už LogMeIn nehodil do portfolia. Kolik lidí dnes podobnou službu využije? Synchronizace v rámci prohlížečů funguje a patrně málokdo potřebuje přenášet data mezi různými prohlížeči.

Jak to máte vy? Existuje u vás potřeba po produktu jako Xmarks? Pokud ještě Xmarks používáte, ujistěte se, že máte aspoň na jednom ze svých zařízení aktuální data, protože po výše uvedeném datu již na serverech služby nebudou přístupná.

Byl pro vás článek přínosný?