Hlavní navigace

Xoom Corp. žaluje Motorolu kvůli jménu

28. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jako by nestačilo, že minulý týden vydaný tablet Xoom si u recenzentů vysloužil smíšené hodnocení. Jeho výrobce, Motorola, nyní čelí žalobě kvůli zvolenému názvu. Žalobu podala firma Xoom Corporation, která sídlí v Kalifornii a zabývá se převody peněz. Motorola prý mate její zákazníky - jinými slovy parazituje na jejím dobrém jméně, tento překlad ale Xoom nemůže použít, neb by to znělo ještě absurdněji, než její žaloba už je.

Motorola se podle Xoom Corp. dopouští porušení obchodní známky, matoucího označení původu, nekalé hospodářské soutěže, lživé reklamy, nekalých obchodních praktik a pravděpodobně také genocidy. Kalifornská společnost argumentuje, že doménu xoom.com vlastní od roku 2003 a trademark Xoom má zaregistrovaný od prosince/decembra 2004.


Xoom požaduje, aby soud dočasně zastavil prodej nového tabletu a po Motorole požaduje, aby přestala název Xoom používat. A také finanční náhradu škody. Ta zřejmě souvisí s tím, že Motorola si prý koupila klíčové slovo Xoom ve vyhledávačích a odsunula tak Xoom Corp. z prvních pozic ve výsledcích.

MMF24

Motorola může na svou obhajobu operovat tím, že úmysl používat obchodní značku Xoom nahlásila už 26. října/októbra 2010 a tehdy se právníci Xoom Corp. neozvali. Společnost Xoom ovšem má svůj název zaregistrovaný a odsunutí z prvních příček ve vyhledávačích ji mohlo způsobit škodu, asi tak jako stahování hudby působí škody nahrávacím společnostem. Výsledek soudního sporu tak nelze předjímat a možná to jako řada podobných tahanic skončí mimosoudním vyrovnáním.

Zdroj: Yahoo News