Hlavní navigace

Yahoo bude ignorovat předvolbu Do Not Track v Internet Exploreru 10

29. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Různá varování Microsoftu nestačila, zkrátka si postavil hlavu, že bude moudré ve výchozím stavu zapnout uživatelům předvolbu Do Not Track v Internet Exploreru 10. Jedná prý ve jménu uživatele, bojuje za jeho práva, aby ho nikdo na webu nesledoval. Evropská unie přitakává. Bohužel poměrně brutálně zasáhl do křehkého vztahu mezi uživatelem, prohlížečem a poskytovateli reklamy. Především ti nás na webu sledují, obvykle pak díky tomu vidíme relevantní nabídky.

Tip: Jak se vyhnout sledování na webu? Už i Twitter podporuje Do not track

Sledování tak lze brát i jako věc, která je pro naše dobro. Mladá předvolba Do Not Track vám nicméně dává možnost vyjádřit svůj nesouhlas. Kupodivu se již řada poskytovatelů reklamy zavázala k tomu, že tento nesouhlas bude respektovat. K takovému chování je však nikdo nenutí, oko z vás spustí zcela dobrovolně. Do Not Track není řešení, které by sledování nějakým násilným způsobem přerušilo. Mohli bychom se hodiny bavit o tom, jestli je dobře či špatně, když Internet Explorer 10 obsahuje předvolbu aktivovanou již z továrny.

 

Dodavatelé reklamy již dopředu hlásili, že v tomto případě nebude zapnutou předvolbu respektovat. Do Not Track přece nezapnul uživatel, ale Microsoft. A ten nemůže mluvit za uživatele. Můžete si o tom myslet, co chcete, ale IE10 začal ignorovat webový server Apache. Nyní se k němu přidává další významný internetový podnik, a sice Yahoo. Odvolává se na to, že standard ještě nebyl zcela dokončen, což je pravda. Na Do Not Track se stále pracuje. I proto si jeho implementaci bere Microsoft po svém.

KL24

Také Yahoo říká, že nehodlá respektovat záměry firmy. Svůj nesouhlas se sledováním musí vyjádřit uživatel. V tomto tvrzení se shoduje s ostatními kritiky Internet Exploreru 10. Sice si myslí, že personalizované prohlížení webu je pro uživatele pohodlnější, avšak respektuje jeho soukromí. Jen to neplatí pro uživatele čerstvého prohlížeče z Redmondu.

Zdroj: Yahoo via The Verge

Byl pro vás článek přínosný?