Hlavní navigace

Yahoo Messenger a Windows Live Messenger spolu již nebudou mluvit

3. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zejména v Česku si možná ani nevzpomeneme na nějaký Yahoo Messenger. Tento kecálek vás nespojil pouze s lidmi ve vlastní síti, nýbrž i s uživateli Windows Live Messengeru. A protože druhý jmenovaný kecálek končí a postupně ho nahrazuje Skype, bude mít odstavení komunikační sítě Microsoftu vliv také na Yahoo Messenger. Spolupráce dvou velkých firem byla oznámena v létě 2006. Před více než šesti roky chtělo Yahoo své uživatele spojit s celosvětově největší komunitou chatujících lidí.

Tip: Otázky a odpovědi k přechodu z Windows Live Messengeru na Skype

Počet účtů se měl blížit 350 milionům. Od té doby se leccos změnilo. Především nastoupily sociální sítě. Facebook začal klasickým chatovacím sítím konkurovat přímo i nepřímo. Microsoft má avšak tajnou zbraň. Tedy, Skype již není utajovaný. Vzhledem k obrovské popularitě a k tomu, co nabízí, by se mu mohlo podařit to, v čem Windows Live Messenger selhával. Může k sobě totiž přilákat nové uživatele. (A udržet si je.)

Klient pro Skype vás navíc propojí s Facebookem. To sice uměl také Live Messenger, jenže Skype k tomu přihazuje kvalitní videochat, levné telefonování do mobilních a pevných sítí, hlasovou schránku a jiné (placené) služby. V podstatě má ambice, stát se novým operátorem. Vraťme se ale k důležitému oznámení, které postihne uživatele Yahoo Messengeru. Ačkoli Windows Live Messenger ještě nějakou dobu poběží, komunikace napříč dvěma sítěmi bude zastavena již 14. prosince.

 

Kdybyste měli na seznamu kontaktů nějaké uživatele s Windows Live Messengerem, zešednou a pokus o doručení zprávy po uvedeném datu bude neúspěšný. Provoz komunikační sítě od Microsoftu bude ukončen v prvním čtvrtletí následujícího roku. Jaká je šance, že Microsoft propojí Skype s Yahoo Messengerem? Troufám si tvrdit, že mizivá. V říjnu 2013 budou navíc uzavřeny brány, umožňující propojení s protokolem XMPP.

CS24

Mimochodem, Yahoo Messenger v prosinci nepřijde o jedinou funkci. Zrušeny budou také chatovací místnosti nebo volání do mobilních a pevných sítí, čímž klient vlastně konkuroval Skypu. Jen se o tom moc neví.

Zdroj: Yahoo! Messenger Blog via LiveSide.net