Hlavní navigace

Yandex představil vlastní prohlížeč. Tak vypadá Chrome na steroidech

1. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když provozujete populární vyhledávač, kam se pokusíte expandovat? Pravděpodobně zkusíte štěstí s vlastním prohlížečem. Český seznam nabízí ke stažení několik různých populárních prohlížečů, byť je modifikuje jen velmi mírně. Především v nich přenastaví výchozí vyhledávač. (Internet Explorer má z výroby Bing, Firefox zase Google.) Samotný Google naproti tomu představuje ukázkový příklad výše řečeného. Vyvíjí vlastní prohlížeč a těsně do něj integruje své služby.

U uživatelů boduje. Rusko avšak patří k výjimkám, kde Google bojuje se silnou lokální konkurencí a není zde suverénní jednička. Rusky mluvící země ovládá Yandex a díky silné polici si může dovolit dělat to, co jeho konkurence. Nyní se především pokusí svým uživatelům nabídnout vlastní prohlížeč. Firma neinvestovala, aby dala vzniknout úplně novému produktu, místo toho staví na zdrojovém kódu Chromia. Prakticky tak jde o převlečený Chrome, resp. Chromium.

 

Mírně upravený vzhled ocení ti, kdož zbožňují minimalističnost. Chrome ve srovnání s Yandexem působí přeplácaně. Ten se soustředí prakticky výhradně na Omnibox, pardon, na Smartbox. Tlačítko zpět, opravdu ošklivé tlačítko na přechod na domovskou stránku a v záhlaví umístěné ozubené kolečko – toť vše, nic dalšího vás rušit nebude. Jinak prohlížeč poskytuje všechny výhody jako Chrome, snad až na integraci se službami Googlu. Přirozeně to znamená, se musíte obejít i bez synchronizace uživatelských dat.

Úplně k ničemu ale prohlížeč nebude. Do budoucna se pro něj ve spolupráci s Operou chystá režim úspory přenesených dat. Funkce Turbo se tedy dočká rozšíření z domovského produktu do cizího. Chrome, které dokáže spořit data na omezeném připojení, to už nezní tak docela špatně, že? Yandex spolupracuje rovněž s Kaspersky Lab, která bude uživatele ochraňovat při stahování souborů. Ruský vyhledávač se spoléhá na klíčová partnerství než na vlastní řešení.

Tenhle postup nemusí být nutně špatný, naopak. Případní zájemci si program mohou stáhnout z browser.yandex.com. Měli byste zájem o podobně vylepšené Chrome, kdyby ho nabídl třeba český Seznam?

MMF24

Yandex Browser

 

Zdroj: Yandex via The Next Web