Hlavní navigace

YouTube bude možná vysílat živé přenosy NHL, NBA a evropského fotbalu

24. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Obsahový šéf YouTube pro region Asie a Pacifik, Gautam Anand, v rozhovoru v Soulu potvrdil, že Google chce v druhé polovině roku přinést více streamovaných sportovních přenosů. Nezávisle na něm řekl zástupce korejské pobočky Googlu, Brian Suh, že by to měly být ligy jako NBA, NHL nebo evropské fotbalové soutěže.

Google by získal atraktivní obsah, který uživatelé sledují delší dobu a tím mohou více vydělat na reklamě. Vychází ze zkušeností živých streamů indické kriketové ligy, které začaly loni v lednu. Indian Premiere League si za tu dobu zhlédlo 56 milionů lidí z 250 zemí světa, průměrná doba sledování zápasu je 40 minut.

IPLPřenosy IPL můžete zdarma sledovat na YouTube.

Bloomberg proto položil otázky zástupcům NHL a NBA. Z první jmenované soutěže odpověď nezískali, ale magazín PaidContent ano. „Google je cenný partner, ale NHL nikdy nevyjednávalo s YouTube v otázce streamovaných přenosů.“ Mluvčí NBA tvrdí: „Těší nás, že YouTube rozpoznal hodnotu živých sportů.“

PaidContent dále uvádí, že NBA prý předběžně s Googlem jednalo, ale pouze v Asii. To znamená, že přenosy by byly regionálně filtrovány stejně jako v případě japonských streamů MLB (nejvyšší baseballová liga v USA).

MMF24

Bezplatného vysílání se zřejmě dočkají pouze země, kde tyto sporty nejsou až tolik populární, aby ohrozily příjmy z televizních reklam. Takže Evropa a Amerika se asi nedočká, nedovolily by to samotné soutěže, které mají tučné smlouvy s mediálními molochy. Ale až časem internet zastíní televizi, postoj bude jistě přehodnocen.

Zdroj: Bloomberg, PaidContent