Hlavní navigace

Jak ochránit děti? YouTube nasadí strojové učení

29. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: logo: Google | koláž: Petr Urban / Cnews

Ochrana dětí je pro YouTube důležitá, tvrdí její provozovatel. Technicky vzato službu nesmí používat děti do 13 let věku, ovšem mnoho videí se zobrazí bez přihlášení a ověření věku. Google proto např. v roce 2015 spustil YouTube Kids, samostatnou variantu přehrávače, jež nabízí pouze obsah pro děti. Do Česka se dostala až před rokem a půl.

Ve snaze zajistit, aby YouTube splňoval regulatorní podmínky a k určitým typům obsahu se nedostávaly děti, chce do procesu zapojit strojové učení. YouTube se tak bude učit, jaké typy obsahu nejsou určené pro nezletilé osoby. Pokud vyhodnotí, že by video být dostupné nemělo, automaticky na něj aplikuje věkové omezení a návštěvníci a návštěvnice se budou muset před shlédnutím přihlásit ke svému účtu.

Tvůrkyně a tvůrci obsahu se proti tomu budou moct odvolat, pakliže obsah podle nich pro děti nevhodný není. Žádost pak posoudí člověk z masa a kostí. Obsah označený jako nevhodný pro osoby do 18 let nebude dostupný ani externě, tedy ve vložených přehrávačích na různých jiných webových stránkách. Pokud vytvoříte video, jehož obsah by děti sledovat neměly, nadále platí, že jej můžete – či měli byste – jej ručně označit jako nevhodné.

KL24

V Evropě pak YouTube v horizontu několika měsíců slibuje zavést nový způsob ověření věku uživatelů a uživatelek. Reaguje tak na eurounijní regulaci Revision of the Audiovisual Media Services. Pokud systém bezpečně nevyhodnotí, že je vám více než 18 let, bude nutné svůj věk důkladněji doložit průkazem totožnosti či kreditní kartou.

Zdroj: YouTube Official Blog

Byl pro vás článek přínosný?