Hlavní navigace

YouTube dostane fanouškovské titulky, crowdfunding a podporu videa s až 60 fps

27. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to přesně měsíc, co jsme psali o chystaných novinkách na YouTubu. Dnes některé z nich největší video síť světa uvedla do provozu. YouTube si hýčká hlavně autory, ale nové možnosti se dotknou také samotných uživatelů. Oč jde?

Pro správce kanálů uvedl nový mobilní nástroj YouTube Creator Studio. Zatím je dostupný pro Android, v řádu týdnů dorazí i na iOS. Autoři díky němu mohou sledovat statistiky, odpovídat na komentáře, dostávat upozornění. V editoru videí je už možné přidávat nejen hudební podkres, ale i zvukové efekty. V bezplatné knihovně jich je několik tisíc.


Toto video lze zhlédnout i v 60 fps

Brzy přibude financování. Kanály a jejich správci dosud žili pouze z reklamy, případně příspěvků zaslaných externě na autorův účet. YouTube ale dostane funkci, pomoci níž budou fanoušci moci podporovat oblíbené autory přímo z YouTubu.

Fanoušci budou také moci videa svých oblíbenců překládat, tj. tvořit k nim titulky. YouTube k tomu má systém rozpoznávání hlasu a automatické překlady, ale ty musí dobrovolníci doladit, protože překlad nikdy nebude dokonalý. Tato novinka přijde někdy v příštích měsících.

 

MMF24

Nová je podpora HFR (high frame rate) videa. Dosud měly klipy maximálně 30 snímků za sekundu, nově mohou autoři nahrávat také ty se 48 nebo 60 fps. Hodit se to bude u her, ale také filmů. V HFR byli natočeny třeba všechny díly Hobita.

Novinek bude ještě více. YouTube slibuje lepší zviditelnění spoluautorů, nové playlisty nebo jakési interaktivní infokartičky zobrazené ve videu.