Hlavní navigace

YouTube má lepší náhledové obrázky. Kvalitní záběry vybírá vytrénovaná neuronová síť

9. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Miniatury, které YouTube ukazuje v přehrávači jako statické snímky, ještě než se začne přehrávat video, by teď měly být lepší než dřív. Google na svém blogu popisuje, jak do automatických výběrů zapojil učící se neuronovou síť. Ta video rozseká na jednotlivé snímky a každý oznámkuje podle předepsaných parametrů. Ověření uživatelé mohou k video doplnit vlastní náhledy, ale většina lidí prostě vybere jeden ze tří doporučených.

Hodnocení kvality jednotlivých snímků
Hodnocení kvality jednotlivých snímků

A právě miniatury lidí, kteří používají vlastní náhledy, slouží jako pozitivní signál. Předpokládá se, že sami zvolí vhodný obrázek, jenž vystihne to nejdůležitější, a to s dobrou kompozicí i expozicí. Naopak negativním vzorem jsou náhodně vybrané snímky z videa.

Dobré a špatné vzory
Dobré a špatné vzory

Neuronová síť zkusí odhadnout, co je hlavním motivem videa, co do miniatury vypíchnout. Pokud je to dítě jedoucí na kole, mělo by jít o záběr, kde je vidět celá postava i s kolem, ve filmovém žargonu celek. Smějící se batole bude v polocelku nebo detailu atd. To vše samozřejmě správně zaostřené.

Automatický výběr (ne)kvalitních náhledů
Automatický výběr (ne)kvalitních náhledů

Když Google nechal vybranou skupinku lidí ohodnotit, jestli se jím více líbí dříve vytvořené náhledy, nebo ty nové, dvě třetiny se přiklonily k novým. Jak výsledky ovlivnil nový algoritmus, je vidět na obrázku níže.

Náhledy dříve a dnes
Náhledy dříve a dnes

Zdroj: Google