Hlavní navigace

YouTube myslí na budoucnost, už nabízí přehrávání 4K videa

30. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na blogu HDTVtest si jako první všimli, že YouTube přidalo do nabídky přehrávání dvě nová rozlišení 2160p (4K) a 1440p (HD). V prvním případě se můžete setkat s mřížkami 4096 × 2160 px nebo 3840 × 2160 px, ve druhém 2560 × 1440p. Závazná je především šířka, výška se v závislosti na ořezu nebo poměru stran může zmenšit.

YouTube podporuje 4K videa
YouTube podporuje 4K vide, ukázka zde 

Abychom byli přesní, technologicky nejde o žádnou novinku. 4K video je na YouTube možné nahrávat i přehrávat už od roku 2010. Tehdy šlo spíš o demonstraci síly video sítě. Google sám nikde o 4K nemluvil a původní supervysoké rozlišení schovával do nabídky Original. Nově už jej v menu s rozlišeními přiznává. Pro přehrávání potřebujete výkonný počítač a Flash Player; HTML5 verze ještě na tolik pixelů připravena není.

 

Kvalitu 4K na současných displejích ještě plně nedoceníme. I tak si ale všimnete ostřejšího obrazu a vyššího datového toku ve srovnání s FullHD. Na případné hnidopišské zkoumání nového formátu ale budete potřebovat i odpovídající zobrazovač. Letos jsme se už prvních 4K televizorů a monitorů dočkali, ale jejich masový boom nás teprve čeká. Už na lednovém veletrhu CES se nejspíš dočkáme další generace přístrojů, které si s novým rozlišením poradí.