Hlavní navigace

Vraťte se ke staršímu YouTubu. Ten nový se ve Firefoxu a v Edgi načítá výrazně pomaleji

25. 7. 2018

Sdílet

 Autor: Redakce
Jak upozornil zaměstnanec Mozilly, YouTube skutečně trápí výkon v alternativních prohlížečích. Proč? A dá se s tím něco dělat?

Pokud jste někdy použili Edge, viděli jste, jak pomalu se v něm načítá YouTube. Toho si všiml nedávno také kolega Lukáš Václavík, jenž se rozhodl strávit nějaký čas s Edgem, aby vyhodnotil jeho připravenost na střet s realitou po téměř třech letech vývoje. Je pomalost spouštění YouTubu v prohlížeči od Microsoftu způsobená tím, že je Edge prostě jen pomalý? Minimálně v případě YouTubu můžeme hovořit o tom, že na vině je spíše na straně Googlu. Jak si všiml Chris Peterson, technický programový manažer z Mozilly, služba v rámci nového designu, jenž byl představen loni v květnu, používá Shadow DOM v0 API. Toto starší API přitom používá pouze Chrome – konkurence se rozhodla implementovat až dospělejší první verzi. Proto se YouTube načítá výrazně pomaleji nejen v Edgi, ale také ve Firefoxu a potenciálně jiných prohlížečích, jež nejsou postavené na Chromiu a které nepodporují zmíněné API. Může to být ze strany Googlu záměr, aby poškodil konkurenci? Nebo je to jen jeho nedbalost, že v novém YouTubu používá starou technologii, kterou stále navíc jiné prohlížeče nikdy používat nechtěly? O tom můžeme jen spekulovat.

Podle Petersona se videoslužba v Edgi a Firefoxu načítá 5× pomalejší než ve Chromu. Google přitom v Internet Exploreru nabízí starší verzi YouTubu, která podobný problém s výkonem nemá. Ve světle nových událostí by mohla být vlastně označena za kompatibilní a nabízena také v ostatních alternativních prohlížečích.

Nebo měl být YouTube přepracován tak, aby fungoval i v alternativních prohlížečích. Chrome má více než 64% tržní podíl na mobilech, na klasických počítačích pak atakuje hranici 63 %. Nestojí už internetové firmě menší alternativní prohlížeče za námahu s optimalizací?

Vynuťte v Edgi a Firefoxu starší verzi YouTubu

Co s pomalým YouTubem? Kromě možného používání Chromu, které s sebou ovšem nese jisté vyšší etické otázky, můžete ve Firefoxu pomocí doplňku YouTube Classic vynutit načítání starší podoby YouTubu, která v tomto prohlížeči potíže s výkonem nemá.

ICTS24

Skript by měl fungovat v libovolném prohlížeči, který podporuje uživatelské skripty.

Pro Edge tento doplněk zatím nevnikl, můžete v něm však využít jiný doplněk. Tampermonkey, který najdete ve Storu, vás nechá nainstalovat skript Youtube – Restore Classic, jehož účinek je stejný. Stačí klepnout na Install a pak ještě jednou na nové stránce, viz snímek níže.

Klepněte na Install, pokud jste si už pořídili doplněk Tampermonkey
Klepněte na Install, pokud jste si už pořídili doplněk Tampermonkey
Budete přesměrování do prostředí doplňku, kde instalaci skriptu znovu potvrďte
Budete přesměrování do prostředí doplňku, kde instalaci skriptu znovu potvrďte
Po instalaci se vám bude v Edgi načítat starší, ale rychlá verze YouTubu
Po instalaci se vám bude v Edgi načítat starší, ale rychlá verze YouTubu

Google sám Shadow DOM v0 považuje za zastaralé API od toho dubna. Ze svého prohlížeče ho odstraní v dubnu 2019, jak uvádí v dokumentaci. Pokud se k tomuto kroku odhodlá, YouTube bude muset na každý pád používat modernější API. Firefox by Shadow DOM v1 měl podporovat od verze 63, Chrome ho podporuje už delší dobu. Pozadu se zdá být Edge, jehož autorský tým by na funkci teprve měl začít pracovat.