Hlavní navigace

Už je to fakt dávno. První video na YouTubu slaví 15 let

23. 4. 2020

Sdílet

Zdroj: Redakce

Píše se 23. duben 2005 a Jawed Karim nahrává na YouTube video Me at the zoo, na němž ukazuje slony v zoologické zahradě v San Francisku. Dodnes klip nasbíral 90 milionů zhlédnutí. Zajímavý ovšem není co do informační hodnoty nebo sledovanosti. V historii totiž zůstane jako vůbec první video na YouTubu.

Samotná služba oficiálně odstartovala o dva měsíce dříve a nesla podtitul Broadcast Yourself (vysílej). Dnes toto motto platí víc než v době vzniku. Tehdy tvůrci ještě nejspíš ani neuvažovali, že se YouTube stane velkou konkurencí klasické televize a že lidé na něj videa nebudou jen nahrávat, ale také živě streamovat.

YouTubu ale již tehdy věřili investoři ze Sequioa Capital a Artis Capital, kteří do služby napumpovali 20 milionů dolarů. Jawed Karim se svými bývalými kolegy z PayPalu Chadem Hurleym a Stevem Chenem tak mohli naplno rozvíjet největší internetovou revoluci své doby. Rostoucí popularity si všiml i Google, který na podzim 2006 YouTube koupil za 1,65 miliardy dolarů a postupně jím nahradil i vlastní alternativu nazvanou Google Video.

KL24

Dnes má Youtube přes dvě miliardy aktivních uživatelů, kteří každý den sledují více než miliardu hodin videí. Tři čtvrtiny zhlédnutí mají na svědomí chytré telefony, které v době vzniku YouTubu ještě nebyly (alespoň ne ve formě, jak je známe dnes).

TIP: Google poprvé řekl, kolik mu vynáší YouTube

Byl pro vás článek přínosný?