Hlavní navigace

YouTube slaví šesté narozeniny, co všechno už stačil dokázat?

26. 5. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý rok jsme YouTube věnovali obsáhlý článek k jeho půlkulatinám. Dozvíte se mnoho perliček z jeho začátků, o soudních sporech, nákupu Googlu, kvalitě videa apod. Takže doporučujeme si loňskou pohádku přečíst, ta dnešní na ni bude navazovat. Dnes se totiž podíváme, kam se YouTube za těch 12 měsíců posunul.

Pár čísel na rozehřátí

Loni v tomto čase se každou minutu YouTube obohatil o 24 hodin nového videa, ke konci roku to už bylo 35 hodin a dnes přibude každou minutu 48 hodin nových klipů (opravdu dva dny!). V roce 2010 lidé každé den přehráli 2 miliardy videí, dnes už to jsou 3 miliardy. Taková čísla zatím nemůže nikdo ohrozit, i když takový Facebook pilně dohání.

A kdy YouTube pokoří 72 hodin a 4 miliardy zhlédnutí? To je prý na nás. Vzhledem k tomu, že upload do největší video sítě už dnes zvládne kdejaký telefon nebo kamera, lze růst těchto čísel očekávat i v dalším roce.

YouTube 2010/2011

Kvalita

YouTube, to už není pouze video v rozlišení 1080p. Dnes si už poradí i s obrovským formátem 4K, i když datový tok není úplně optimální. A hlavně kameru, která točí v rozlišení 4096 × 2304 px, asi doma běžně nenajdete. Ale otevírá se cesta pro velké filmové trháky jako IMAXu. Nebo amatérské grafiky, kteří při renderingu zvolí o level vyšší rozlišení. Podporováno je už také 3D video.

Provozovatelé zvýšili délku videa z 10 na 15 minut, přičemž takové video může mít až 2 GB (20 GB přes java uploader). Slušným uživatelům už ale YouTube dovolí nahrávat i klipy s neomezenou délkou.

YouTube byl loni obohacen o nový formát WebM/VP8, jež Google koupil, otevřel a nabídl světu jako volnou alternativu populárnějšímu H.264. Že to myslí vážně, dokazuje třeba to, že do VP8 jsou teď konvertována všechna videa.

Kromě toho byla navýšena rychlost serverů, takže upload tříminutového klipu je několikrát rychlejší než dřív.

Živé vysílání

V šestém roce života YouTube poprvé začal vlastními silami poskytovat živá vysílání. Do té doby využíval připojení sítě Akamai, díky níž jste mohli vidět koncert U2, Paula McCartneyho nebo hudební festival Bonaroo.

Živě jste mohli vidět povedený koncert Bon Joviho, několik proslovů prezidenta Obamy a nedávno také královskou svatbu. Kromě toho se šušká, že by YouTube mohl vysílat živé přenosy NHL, NBA a evropského fotbalu!

IPLNa YouTube bezplatně vysílá IPL – indická kriketová liga

Veškeré živé vysílání, které teď probíhá prakticky neustále najdete na youtube.com/live.

Nové funkce

Nejdřív to bylo speciální ovládání Leanback, se kterým si vystačíte s pouhou klávesnicí. Pak YouTube vylepšil svůj jednoduchý editor o hudbu na pozadí a přechodové efekty. Google navíc letos koupil firmu Green Parrot Pictures, díky které se do editoru dostal i zajímavý stabilizátor obrazu a střih 3D videa.

A kvůli novým videím už ani nepotřebujete kameru, vlastní film si můžete naklikat.

Kromě toho byl také pozměněn design stránek a přibyly žebříčky neúspěšnějších videí YouTube Charts.

Nový obsah

Google chce investovat do nového obsahu. Nadějným filmařům plánuje rozdat až pět milionů dolarů, které mají pokrýt náklady při tvorbě.

Na podzim se na YouTube opět spojili hudebníci z celého světa, aby společně vytvořili obrovský orchestr. Bylo to už druhý ročník soutěže, zřejmě se dočkáme i letos.

Loni jsme byli svědky snad první virální kampaně, která se nejen líbila, ale také vydělala. Ano, byl to Old Spice Guy a moc nás bavil.

Zřejmě nejambicióznějším projektem byl „Life in a Day“. Dokumentární snímek měl zachytit příběhy z jednoho dne, které se udály všude na světě. Nakonec se filmaři dočkali 80 000 klipů z 197 zemí světa a v 45 různých jazycích. Hotový snímek si už odbyl premiéru na festivalu Sundance, YouTube a dostal se i do kin. Všechna videa nakonec sestříhal režisér Kevin Macdonald pod producentským dohledem slavného Ridleyho Scotta.

YouTube půjčovna YouTube půjčovna
Půjčovna YouTube – detail filmu | Americký katalog filmů

Google hodně zatahal za nitky a přesvědčil filmová studia, aby YouTube plnili svými snímky. Nakonec na nabídku kývli Warner Bros, Sony Pictures Entertainment a Universal Pictures. Půjčovna už funguje i s nejnovějšími hity, bohužel ne u nás.

Škola – základ života, YouTube – základ školy. Google začal prostřednictvím video tutoriálů vyučovat méně zkušené uživatele, jak se mají poprat s každodenními starostmi s počítačem. Videa jsou fajn, ale zatím pouze v angličtině.

Byrokracie

Je to rok, kdy YouTube konečně vyhrál nad Viacomem, který hrozil miliardovou pokutou kvůli porušování autorských práv. Případ se táhl několik let, vlastně ještě v době, kdy nebyl v držení Googlu.

Na podzim vyhráli provozovatelé další soud, porota opět rozhodla, že YouTube není za obsah zodpovědný, ale musí mít mechanismy pro případ, kdy by se chtěl vlastník práv bránit. A to má. Navíc nově posílá piráty za trest do školy.

" frameborder="0" height="314" width="500">

Google dlouhá léta společně s YouTube provozoval konkurenční službu Google Video. Sice už dva roky nefungoval upload nových klipů, ale portál stále běžel. První jej chtěl Google zrušit, ale nakonec jej sloučí s YouTube.

YouTube změnil svého šéfa. Spoluzakladatel firmy Chad Hurley se začal věnovat jiným projektům v Googlu a YouTube přenechal Salaru Kamangarovi.

CS24

A víte, která videa byla loni nejsledovanější, co se nejvíce hledalo a kdo je úplným králem (nebo královnou) YouTube? Víte.

Zdroj: YouTube