Hlavní navigace

YouTube umí zpomalit čas, video editor dostal funkci slow motion

29. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Díky zpomalení času (slow motion, slomo) lze na věci pohlížet novým způsobem. Například na kanále The Slow Mo Guys můžete detailně sledovat, jak vypadá praskající bublina, letící střela a různé vybuchující věci. Tvůrci k tomu potřebují vysokorychlostní kameru, která zvládne pořídit stovky nebo tisíce snímků za sekundu (fps). Když se pak video přehraje při standardních 25 fps, uvidíte veškerý pohyb zpomaleně. Už při rychlosti 50–60 fps, kterou dnes zvládnou běžné kamery nebo foťáky, můžete čas zpomalit dvojnásobně.

Zpomalení času v editoru YouTube
Zpomalení času v editoru YouTube

Pokud ale takový přístroj nemáte, lze zpomalení vytvořit uměle. Video s 25 fps v editoru změníte na 5 fps, takže bude pětkrát delší a pomalejší. Jenže se ztratí plynulost i detaily. Google teď tuto funkci vložil do editoru na YouTube. Pokud v něm otevřete své video a kliknete na želvu, můžete video zpomalit ve třech krocích: na 50, 25 a 12,5 %, tedy s až osminásobným slow motions efektem.

 

Navíc to vypadá, že YouTube dopočítává nové snímky, takže výsledné video vypadá plynule. Detaily se samozřejmě ztratí a vzniknou jiné artefakty, ale i tak se vám funkce jistě bude někdy hodit.

Původní video

" width="560" height="315" frameborder="0">

Zpomalé na 12,5 % (8×)

" width="560" height="315" frameborder="0">

Zdroj: YouTube