Hlavní navigace

YouTube v rozlišení 4K: obraz jako v IMAXu

11. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

YouTube překvapil novou funkcí – vkládání videa v rozlišení 4K. Čtyřka značí 4000 bodů v řádku, v tomto případě 4096 × 2304 px. To je asi 4,5násobek Full HD, tedy 1920 × 1080, které se dnes běžně používá. Takto detailní snímky můžete vyzkoušet v tomto playlistu, videa je třeba tlačítkem v liště přepnout na „Original“.

4K je v tomto případě spíše tahákem, který má udržet YouTube na technologické špici. S 1080p videem si totiž nechali ujet vlak a spustili jej teprve loni v listopadu.

YouTube 4K vytíží procesor na maximum.

Tento formát stále brzdí několik faktorů.

KL24

  • 4K video není běžnou záležitostí. V profi sféře se sice dnes chytila třeba kamera Red One (loni na něj točil Blomkamp povedené sci-fi District 9), ale jinak se v 4K video uchovává pouze ve filmových studiích a převádí se na menší formáty, nebo vypaluje na film.
  • Doma jej proto těžko zachytíte. O přepočet z nižšího rozlišení nikdo nestojí, jedinou možností je proto stop-motion piplačka s foťákem, případně renderování nějaké připravené animace (vezme spoustu výpočetního výkonu).
  • Většina internetových připojení ještě na 4K není připravena. Upload takového souboru by trval velmi dlouho. Je si toho vědom i YouTube, které omezuje datový tok (u těch pár videí je to zřejmě maximálně 10000 kb/s).
  • 4K projektor s rozměry menšího automobilu doma asi nemáte, takové rozlišení můžete jedině poskládat z více monitorů dohromady.

Osobně stále nemám ani připojení vhodné pro YouTube 4K a i když video nechám nabufferovat, systém stejně nestíhá (Athlon X2 2500 MHz). S taktovány čtyřjádry už nejspíš uspějete. V tuto chvíli se Google jen honí na rozlišením, ale uživatelé by určitě více volali po vyšším datovém toku. I 3000 kb/s pro 1080p je málo. Když si zvětšíte na celou obrazovku 4K, kompresní artefakty vidíte také. Ano, jedná se o test. Až bude rychlý internet dostupný všem, YouTube nejspíš povolí i vyšší toky. Ale zatím můžeme zůstat klidní.

Zdroj: YouTube

Byl pro vás článek přínosný?