Hlavní navigace

YouTube vyhrál další soud, za obsah není zodpovědný

24. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

YouTube vyhrál důležitý spor, madridský soud rozhodl, že portál není zodpovědný za uživatelský obsah a žádnou pokutu platit nemusí. YouTube byl v minulosti žalován španělskou televizní společností Telecinco (před dvěma lety už žalobce dokonce prohlásil vítězství), protože se na síti objevily záznamy jejich pořadů.

Soud se postavil na stranu YouTube. Od roku 2007 totiž portál nabízí systém Contend ID, který má nelegální obsah rozpoznat a chránit tak autorská práva. Přístup k systému mají držitelé práv a smazání si musí explicitně vyžádat. To se jeví jako rozumné řešení (není v ničích silách kontrolovat každou minutu 24 hodin nového obsahu) a navíc jak uvádí Google, přes 1000 mediálních společností už Contend ID využívá.

YouTube už nyní spolupracuje s majiteli práv a nahrávaný obsah filtruje

Podobný spor vedl YouTube (a pak Google) dlouhá léta s americkým Viacomem, nakonec však letos v červnu soud rozhodl ve prospěch YouTube. Už je to vlastně banální pohádka. Videoportály a servery pro sdílení souborů nejsou za data uživatelů zodpovědné. Jedná se o pouhou platformu pro sdílení obsahu, ale musí obsahovat systém, jak se proti porušování autorských práv bránit. Kdo tohle nabízí, s alespoň trochu schopným právníkem musí spor vyhrát.

CS24

Google to nazval velkým vítězstvím pro internet. Souhlasím, i když válka už je v těchto případech asi dávno vyhraná.

Zdroj: Google Policy Europe