Hlavní navigace

YouTube vyhrál spor nad Viacomem, miliardu platit nebude

24. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Největší aféra, která provázela populární video server už třetí rok, je u konce. Americká mediální společnost Viacom vlastnící třeba filmový studio Paramount a hudební stanici MTV prohrála soudní spor s YouTube. Google tak nebude muset zaplatit požadovanou miliardu dolarů.

Viacom žaloval YouTube kvůli porušování autorských práv, ale rozhodnutím soudu nakonec video server nebere zodpovědnost za činnost uživatelů, pokud spolupracuje s vlastníky těchto práv a aktivně (pomocí protipirátských filtrů) proti nelegální činnosti bojuje.

Viacom tvrdí, že se proti rozhodnutí soudce Louise Stantona odvolá. Ale pokud neuspěje, vznikne precedens, který bude mít velký dopad na další podobné případy, kdy servery pro sdílení obsahu také neponesou za chování uživatelů následky. Případ se týkal i nahrávek z anglické nejvyšší fotbalové soutěže – FA Premier League. YouTube taktéž nemusí nic platit.

YouTube už nyní spolupracuje s majiteli práv a nahrávaný obsah filtruje

A jak soudní pře vlastně vznikla? Mluví se o tom, že Viacom chtěl YouTube koupit, nakonec ale z akvizice sešlo, nebo je přeplatil Google. Každopádně pár měsíců nato Viacom nejdřív požadoval stažení asi 100 000 nahrávek a nakonec dal případ k soudu. Během tří let, kdy proces probíhal, na sebe prý sami házeli špínu.

Viacom zjistil, že autorsky chráněná videa kdysi na server nahrával jeden z jeho zakladatelů, a YouTube naopak tvrdí, že videa k nim uploadovali i zaměstnanci Viacomu. Od té doby ale Google zapracoval na bezpečnosti, nasadil speciální filtr a spolupracuje s vlastníky práv. Možná si vzpomenete, že například nedávno začal mazat známé parodie s Hitlerem z filmu Pád třetí říše.

CS24

Mimochodem, YouTube letos slavil páté výročí. Připomeňte si jeho historii v článku Od embrya až po předškoláka.

Zdroj: YouTube blog, rozhodnutí soudu