Hlavní navigace

YouTube zavedl licenci Creative Commons: svá videa můžete půjčit i využívat ostatní

Sdílet

Zdroj: Redakce

Creative Commons zavedly pořádek do chaosu digitálních práv na internetu. Jedná se o soubor veřejných licencí, kterými autor díla (text, obrázek, zvuk, video…) dává najevo, jakým způsobem s ním mohou ostatní nakládat.

Díla přenechaná k veřejnému použití najdete na Wikipedii, volitelně na Flickeru a nově i na YouTube. Google přitom nasadil pouze základní licenci CC-BY, což znamená, že dílo můžete dále šířit, upravovat, doplňovat, využívat celé (nebo jen části) a také využívat pro komerční účely. Podmínkou je pouze, abyste uvedli údaje o původním autorovi tak, jak to požaduje on sám, případně poskytovatel licence.

V praxi to pro vás znamená, že takto označená díla můžete na YouTube použít k libovolným účelům, ale musíte uvést původního autora. Pokud využijete webový video editor (youtube.com/editor), práci udělá za vás. Objeví se nová karta, kde můžete díla s licencí CC-BY vyhledávat, stačí je jen vložit do časové osy, stříhat a vydat. O uvedení autora se YouTube postará sám.

YouTube CC-BY

Na všechna videa ve výchozím stavu platí originální licence YouTube. Kdybyste chtěli svolit k užívání vlastního videa, musíte v jeho nastavení licenci změnit.

YouTube CC-BY

CS24

Nyní můžete na YouTube využít asi 10 000 videí s licencí CC-BY. Hlavními poskytovateli jsou C-SPAN, Public.Resource.org, Voice of America, Al Jazeera a také samotní uživatelé.

Zdroj: YouTube