Hlavní navigace

Z Brna do Bratislavy za 10 minut. Město spolupracuje s Hyperloopem a ten chce spojení i s Prahou

18. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Česko by se mohlo připojit k dopravnímu systému budoucnosti. Koncept Hyperloop, který před čtyřmi lety nadhodil Elon Musk, ale kterému se nechce věnovat, už má dvě firmy, jenž chtějí nápad dostat do komerčního provozu. Hyperloop One a Hyperloop Transportation Technologies. Ta druhá už získala investice v hodnotě 100 milionů dolarů a jedná s evropskými městy, jak a kde by se daly vysokorychlostní dráhy vybudovat. Loni podepsala dohodu s Bratislavou, Vídní a Budapeští. Přidalo se i Brno a HTT má zájem připojit i Prahu. Cesta z Brna do Bratislavy by zabrala jen 10 minut. Z Brna do Prahy 15 minut.

Kapsle Hyperloopu
Kapsle Hyperloopu
Nástupiště
Nástupiště
Hyperloop bude nadzemních tunelech
Hyperloop bude nadzemních tunelech
Depo Hyperloopu
Depo Hyperloopu

Hyperloop využívá podtlakové tunely, ve kterých se pohybují přetlakové kapsle poháněné lineárně indukčními motory a vzduchovými kompresory. Za těchto podmínek mohou kapsle svištět rychlostí přes 1000 km/h. Ani jedna z firem ale zatím nepředvedla reálnou ukázku. Stále jde jen o papírové plány. To ale firmě nic nebrání v tom vytipovat si místa, kde stavět.

Brněnský primátor Petr Vokřál dnes podepsal s šéfem HPP Dirkem Ahlbornem dohodu o spolupráci. Firma spolu s městem nechá vypracovat studii proveditelnosti. „V současnosti můžeme vyvíjet veřejnou dopravu novým způsobem. Můžeme tak vytvořit ekosystém, na kterém může stavět a využívat ho úplně každý. Důležitým aspektem je pro nás i zážitek a pohodlí cestujícího,“ řekl Dirk Ahlborn.

MMF24

Pokud by tedy Hyperloop skutečně fungoval, srdce Evropy je ideálním místem, kde technologii zavést. Důležitá velká (nebo rovnou hlavní) města jsou relativně blízko u sebe. HTT svou vizi dnes představilo na konferenci v Brně. Více informací z akce najdete na Euro.cz.