Hlavní navigace

Názor k článku Z recenzí Skylake-X: vysoký výkon, špatná spotřeba a teploty. Jak je to s OC a s AVX-512 od Jan Olšan - Ta spotřeba je vysoká i u i7-7800X, aspoň...

  • 20. 6. 2017 12:26

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    Ta spotřeba je vysoká i u i7-7800X, aspoň podle Anandtechu*, už prostě moc neplatí, že v MT zátěži ty procesory jedou někde nízko a nevyčerpávají svoje TDP - tady na těch 140W(+?) zřejmě jednou všechny. Viděl jsem názor, že používají čipy s vysokou leakage, které se snadno dostávají na vyšší takt, ale za cenu spotřeby - a takové čipy se jim nehodí do serverů. Ale to nekritizuju, když to takové TDP má, proč ho nevyužít - AMDčka takhle jedou prakticky všechna (možná až na R5 1400 teď).

    S tím chlazením - asi by byla lepší investice ten delid. Sám bych si to při ceně CPU asi nelajznul, ale v zahraničí jsou obchody, které ty procesory prodávají delidnuté. Takže sice člověk nemá záruku od Intelu (a je fakt, že Broadwelly-E chcípaly nebo byly zabíjené deskama o trošku víc, než je běžné), ale někdo udělá tu riskantní práci za něj a už je to v ceně. Pokud by příplatek za tuhle službu nebyl moc velký a dalo by se to u nás dostat, tak by to mělo být efektivnější než na to prát nějakej supervýkonej chladič, kterej kvůli pastě stejně přinese jen malé zlepšení a vysoká teplota zůstane.

    * http://www.anandtech.com/show/11550/the-intel-skylakex-review-core-i9-7900x-i7-7820x-and-i7-7800x-tested/8 (bacha, není to měření, je to snad údaj ze senzorů CPU?)