Hlavní navigace

Za čistší prohlížeče. Microsoft loví některé lišty pro prohlížeče

15. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft už během loňského prosince oznámil, že nechce, aby vlezlé programy žijící v šedé zóně nabourávaly uživatelský zážitek při brouzdání na internetu. Sami jistě víte, že všemožné lišty pro prohlížeče se kolikrát tak šikovně schovají do instalačních programů jiných aplikací, že si je do počítače přidáte, aniž by to bylo vaším záměrem. Pozornost prostě neudržíme vždycky na 100 %.

Firma proto oznámila, že od 1. června bude její antivirový software považovat některé vlezlé lišty za malware. Abychom byli konkrétnější, za nepřítele jsou označeny nástroje, které umožňují vyhledávat. Což je většina doplňkových nástrojových lišt od třetích stran. Červenou kartu ale nedostaly všechny. Týká se to jen takových lišt, jež vedle hledání znemožňují uživateli měnit důležité nastavení prohlížeče.

 

Některé vlezlé nástroje pro prohlížeče vám odebraly možnost zapínat či vypínat lišty a doplňky v IE. Jiné vám znemožnily ovládat nastavení proxy. Microsoft vyložil karty na stůl před půl rokem a teď pravidla vynucuje. První obětí se stala slavná lišta od vyhledávače Ask. Konkrétně starší verze, které nevyhovují uvedeným pravidlům.

Mluvčí vývojářů lišty Ask pro Ars Technicu řekla, že nová pravidla postihla pouze procento uživatelů lišty. Málokdo se asi bude zlobit, že Microsoft tyto lišty odstraní z jejich počítače. Dokonce bych v tomto případě ani neřešil etickou otázku. Microsoft jasně uvedl, která pravidla nemají být porušována a jeho požadavky nejsou neopodstatněné.

KL24

Naopak, lišty, kvůli nimž uživatel ztrácí kontrolu nad prohlížečem, se samy nachází za hranicí přípustného chování. Lištu Ask do počítačů typicky zatáhl instalační program Javy. A co hůř, tak ten byl loni na podzim upraven tak, aby bylo těžší porozumět tomu, jak lištu neinstalovat. I to byla technika za hranicí přijatelného chování.

Zdroj: Microsoft Malware Protection Center 1 | 2
Ars Technica

Byl pro vás článek přínosný?