Hlavní navigace

Za uniklými fotkami celebrit je možná tato chyba iCloudu. Apple ji zrovna opravil

Sdílet

Zdroj: Redakce

O tom, kdo a jak pronikl k účtům celebrit a získal jejich intimní fotografie a videa, stále nevíme. Vzhledem k fotografiím slečen s iPhony před zrcadlem je ale pravděpodobné, že v tom sehrál roli telefon Applu, resp. automatická záloha fotek na iCloud.

To neznamená, že by někdo napadl přímo servery Applu. Spíš se celebrity nechaly nachytat na phishingovou stránku, kde zadaly přístupové údaje k účtu, jenž nebyl chráněn dvoufázovým ověřováním. Nebo útočník použil script iBrute.

Skript iBrute testuje přístupová hesla k iCloudu
Skript iBrute testuje přístupová hesla k iCloudu

O co jde? Malý prográmek testuje správnost hesel k zadaným e-mailovým adresám. Využívá přitom zranitelnosti služby Find my iPhone (součást iCloudu), která prý nebyla chráněna proti brute-force metodám. To znamená, že útočník mohl slovníkovým útokem testovat nová a nová hesla, aniž by Apple zmíněný účet nějak varoval nebo zablokoval. V databázi programu přitom bylo 500 nejpoužívanějších hesel z databáze RockYou.

 

iBrute byl nahrán na GitHub už před dvěma dny. O problému mohl útočník vědět dopředu a také jej využít. Teď už to není možné. Přímo v poznámkách na GitHubu autor píše, že Apple chybu opravil. Ověřili to také redaktoři magazín TNW, kterým po pěti neúspěšných pokusech o zadání hesla Apple zablokoval účet.

CS24

Pokud by se existence a zneužití této chyby potvrdilo, Apple bude mít co vysvětlovat. Pravděpodobně na to dojde řeč příští týden, 9. září totiž firma pořádá tiskovou konferenci k uvedení nového iPhonu. A novináři budou chtít odpovědi.

Zdroj: The Next Web