Hlavní navigace

Za výpadkem Googlu v Česku byla chyba firmy

23. 11. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úterní dvouhodinový výpadek služeb Google v Česku a okolí zřejmě způsobila chyba uvnitř firmy, pravděpodobně lidský faktor. Hackerský útok je podle technického ředitele národního propojovacího uzlu NIX.CZ Adama Goleckého velmi nepravděpodobný.

Podle oficiálního vyjádření zástupců Google problémy technického rázu vznikly v důsledku údržby části sítě. „Rozhodně nešlo o hackerský nebo teroristický útok. K žádným únikům dat ani narušení bezpečnosti nedošlo,“ uvedla mluvčí českého zastoupení Googlu Alžběta Houzarová. Podle neoficiálních informací Google výpadek dál prošetřuje, aby se nemohl opakovat.

Výpadek služeb Google způsobily podle NIX.CZ problémy serverů firmy umístěných v Praze. Na ty byl směrován provoz i některých zahraničních sítí, proto se výpadek dotkl i dalších zemí. I když Google na svém webu uvedl, že problémy zhruba ve 21:30 odstranil, do dnešních 07:00 podle Goleckého obsluhovaly služby Google v ČR a na Slovensku zahraniční servery. Od této doby zajišťují služby Googlu v tuzemsku opět servery v Praze.

Pokračování na Euro.cz.

Autor článku