Hlavní navigace

Záhada v ceníku Intelu: zjevil se v něm 22nm Atom, nebo čtyřjádrový Celeron?

27. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V novém ceníku procesorů Intel, platném k 26. květnu (máji) se objevila docela zajímavá položka. Jak si všiml web CPU World, mezi mobilními Celerony se sníženou spotřebou (patří sem například modely 847 nebo 1007U) se objevila trojka zatím nikde jinde nespatřených novinek, vyráběných údajně na 22nm procesu. Procesory mají modelová čísla N2805, N2810 a N2910, svým značením tedy místo Celeronu navazují na řadu Atomů. Poslední z jmenovaných čipů je nicméně dle specifikace čtyřjádrový, na rozdíl od všech dosavadních Celeronů či Atomů.

Co o těchto čipech víme, shrnuje již snímek z ceníku (Intel mimochodem u všech stanovil cenu na 132 USD, zatímco Atom N2800 stojí 47 USD). Obě dvoujádra jsou taktována na 1,46 a 2,0 GHz, čtyřjádrový N2910 pak na 1,6 GHz (takže to vypadá, že se takt odvozuje ze základu 133 MHz). V tomto okamžiku je záhadou, zda se jedná o 22nm Atomy s novou architekturou Silvermont, nebo o CPU odvozená z architektury Ivy Bridge.

Ceník Intelu, 26. května 2013

Pro první variantu by svědčila označení začínající na N, jakož i čtyři jádra u modelu N2910. Atomy Bay Trail s touto architekturou mají ale přijít až na podzim, a takto brzké zveřejnění v ceníku nedává moc smysl. Také si všimněte, že Intel čipy přiřadil do tabulky s procesory v provedení FCBGA10, které Celeronům odpovídá. Ovšem Atomy Silvermont by měly mít zcela jiné provedení, jelikož půjde o čipy typu SoC s integrovaným jižním můstkem. Se současnými pouzdry BGA u Celeronů tedy rozhodně kompatibilní nebude (pouzdro 32nm Atomů, například modelu N2800, v ceníku Intel vede jako FCBGA8).

Odrůdy Silvermontu pro různé segmenty

Z těchto důvodů je dle mého názoru pravděpodobná i druhá varianta – že se totiž jedná o nezvykle označené Celerony 22nm architektury Ivy Bridge. Čtyřjádrový Celeron N2910 by pak vznikal ze stejných čipů jako mobilní Core i7 řad QM a XM osekáním cache a povypínáním funkcí jako HT nebo AVX. A také by dostával pouzdro typu BGA. Nízko taktovaný Celeron se čtyřmi jádry by sice v sortimentu Intelu vypadal zvláštně, je ale možné, že by ho společnost prodávala například jen výrobcům základních desek typu mini-ITX; zatímco třeba v noteboocích by se neobjevil.

Zatímco takto brzký výskyt Silvermontu by byl svým způsobem senzací, právě ona druhá varianta mi přijde ještě pozoruhodnější. Intel totiž doposud do lowendu čtyřjádra tvrdošíjně nepouštěl. Toto „privilegium“ ponechával AMD, čímž jako by chtěl říci, že mu ke konkurování zdatně stačí dvoujádrová CPU. Ke změně mělo dojít až právě s příchodem 22nm Atomů, zdá se ale, že nakonec se Intel vykašle na skrupule dříve. Těžko říct, zda čtyřjádrový Celeron přestává vadit proto, že brzy bude i čtyřjádrový Atom; s trochou fantazie by se dalo spekulovat i o tom, že se něco takového kvůli dojmu nelíbilo přímo Paulu Otellinimu, zatímco novému šéfu Brianu Krzanichovi už je to srdečně jedno.

Intel Celeron 847 na desce minipočítače NUC

Intel Celeron 847 na desce minipočítače NUC

Nabízí se samozřejmě úvaha, zda se nejedná o reakci na uvedení mobilních APU Kabini. Ty totiž jakýkoliv 32nm Atom deklasují výkonem jak GPU, tak CPU. S Celeronem (obzvláště 22nm architektury) by však měly boj podstatně těžší. 22nm Celerony by tak mohly na pár měsíců vyplnit slabé místo v sortimentu, než budou moci otěže přebrat Atomy generace Silvermont. Ono zmatečné značení by v podstatě také bylo jako opsané od AMD. To totiž bude nová APU prodávat nejen pod názvem E1 a E2 (které známe z rodiny 40nm předchůdců Brazos 2.0), ale také pod jmény A4 a A6, která dosud příslušela jen dospělým APU z rodiny Llano, Trinity a Richland.

 

A možná ještě jedno zamyšlení na závěr. Nenapadlo vás také, že jméno Atom má natolik negativní pověst, že tuto značku firma zruší? V současnosti má Intel v lowendu v celku zbytečně jak Pentia, tak Celerony. Druhé z obou jmen by se tedy mohlo přesunout na bývalé Atomy. Architektura Silvermont by koneckonců mohla začít ujídat prostor, který v lowendu doposud patřil osekaným modelům procesorů „velkých architektur“.

KL24

Doplněno (28.5. 2013):
Pokud nyní navštívíte odkazovaný ceník, uvidíte, že z něj již záhadné možná Celerony stihly zmizet. V původně zveřejněném dokumentu se tedy podle všeho objevily nedopatřením. Z toho je téměř jasné, že se tedy skutečně jednalo o první modely řady Bay Trail, tedy Atomy založené na 22nm architektuře Silvermont. Intelu se tedy podařilo vypustit zajímavou informaci (vzhledem k zmiňovanému uvedení Kabini to teoreticky ani nemuselo být nechtěně), jelikož tyto čipy mají přijít až na podzim a žádné modely ani parametry jinak nebyly známé. Nyní už tedy víme o prvních třech, bohužel ovšem bez informace o taktu grafického jádra a TDP.

Zdroje: CPU World, Intel

Byl pro vás článek přínosný?