Hlavní navigace

Zajímavý hybrid. Gigabyte uvádí mini PC Brix, které má zabudovaný DLP projektor

11. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když před prázdninami probíhal veletrh Computex 2013, vystavovala firma Gigabyte také různé prototypy kompaktních PC Brix (což je v podstatě přímý ekvivalent Intelova NUCu). Byla mezi nimi i jedna bizarnost: Brix, která měl ve svém šasi zároveň zabudovaný malý projektor pro prezentace či promítání filmů a videí. Nyní se ukazuje, že nešlo jen o extravagantní koncept. Společnost Gigabyte totiž přesně tento přístroj nyní uvedla na trh. Zařízení má být určené například pro osoby služebně cestující, studenty, či jako snadno přenosný projektor pro pouštění filmů.

Promítací model nese označení GB-BXPi3-4010. Postaven je na bázi klasického Brixu, konkrétně na druhém nejlevnějším modelu s procesorem Core i3-4010U (22nm dvoujádro architektury Haswell na 1,7 GHz). Mašinka má ale zvýšenou skříň, v jejímž hrbatém vršku je projekční zařízení integrováno. Jinak se nadále jedná o barebone, to znamená, že součástí dodávky je kombinace skříně a základní desky s napájecím adaptérem. CPU i s integrovanou grafikou HD 4400 je již připájeno na PCB. Jediné, co musíte přidat, je paměť RAM (dva moduly SO-DIMM 1,35V DDR3L až do 16 GB) a úložiště SSD formátu mSATA.

Gigabyte Brix GB-BXPi3-4010 se zabudovaným projektorem
Gigabyte Brix GB-BXPi3-4010 se zabudovaným projektorem

Co se parametrů onoho projektoru týče, nejedná se o nic světoborného. Použita je technologie DLP od Texas Instruments, nativní rozlišení obrazu je mrzkých 854 × 480 bodů (tedy poměr stran 16:9). Klasickou lampu není pochopitelně kvůli výhřevnosti možné použít, takže projektor používá k podsvitu LED, dosahovat má svítivost 75 lumenů (ANSI). Hodnotu kontrastu udává Gigabyte jako 900:1. Obraz lze samozřejmě promítat přímo z Brixu, přístroj má ale i nezávislý vstup HDMI k připojení jiného zdroje. Pro projekční použití také tento barebone dostal také dvojici reproduktorů o výkonu 1,5 W.

 

Až na vstup HDMI (pochopitelně ale přibyl také ovladač ostření a vypínač projektoru) má tento Brix zvenku stejnou konektorovou výbavu jako ostatní modely s čipy Haswell. To znamená čtyři USB 3.0 (dvě vepředu), HDMI, mini DisplayPort a Ethernet. Zůstalo také bezdrátové síťování pomocí dodávaného modulu kombinujícího Wi-Fi 802.11n a Bluetooth 4.0. Ve výbavě je i přední analogový zvukový výstup pro sluchátka kombinovaný s S/PDIF.

KL24

Asi se shodneme, že se rozhodně nejedná o zboží pro každého, zejména i kvůli lowendovým parametrům zabudovaného projektoru. Integrace s kompaktním počítačem nicméně má určitý půvab. Pokud hodláte někde prezentovat, lze sebou místo projektoru a notebooku přinést jen tuto krabičku s rozměry 10,8 × 11,5 × 4,9 cm, napájecí zdroj, myš a nějakou klávesnici (pokud bez ní BIOS nedovolí spuštění). Pro určitá použití se tedy může jednat o praktický přístroj. Tedy pokud za něj výrobce nebude chtít příliš; cenu totiž zatím neznáme.

Zdroj: Gigabyte

Byl pro vás článek přínosný?