Hlavní navigace

Soudce pozastavil zákaz Xiaomi v USA. Firma nechce být označována jako „komunistická čínská vojenská společnost“

15. 3. 2021

Sdílet

Zdroj: Xiaomi

Společnost Xiaomi dostala v posledních dnech vlády Donalda Trumpa zákaz podobný tomu, jaký zasáhl před necelými dvěma lety Huawei. Trump jej podepsal v listopadu. Podle tehdejší administrativy mělo dojít k zabránění získávání služeb a zboží od amerických prodejců. Xiaomi je třetím největším výrobcem smartphonů na světě.

Jen týden předtím, než by zákaz vstoupil v platnost, vydal americký federální soudce v DC Rudolph Contreras předběžné opatření, kterým prozatím chystaný zákaz zrušil. Zároveň uvedl, že Xiaomi pravděpodobně vyhraje a dosáhne plného zrušení. Soudce vyjádřil pochybnosti o tom, že by Xiaomi představovalo přímou hrozbu pro národní bezpečnost. Neexistují prý důkazy o sdílení informací s čínskou vládou.

https://twitter.com/Xiaomi/status/1371071066668367879

KL24

Xiaomi k tomu vydalo tiskové prohlášení, kde uvedlo, že bude i nadále požadovat odstranění označení „komunistická čínská vojenská společnost“. Zákaz pro společnost Huawei však nadále platí a podle prvních kroků nového amerického prezidenta to na obrat nevypadá. U Huawei jde totiž o citlivější téma 5G.

zdroj: androidpolice

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.