Hlavní navigace

Záloha Facebooku: nově ještě s více staženými informacemi

13. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možnost stáhnout si archiv s kopií aktivit vašeho účtu máte od října 2010. Odkaz pro stažení archivu naleznete v Nastavení účtu pod záložkou Obecné. Vygenerování archivu potrvá pár desítek minut. Až bude vše připraveno, Facebook vám pošle mail, ve kterém najdete potřebný odkaz. Pro stažení budete ještě muset znovu zadat své heslo k účtu.

Archiv ve formátu zip obsahuje celkem čtyři položky:

  • textový soubor README.txt, ve kterém je vaše jméno, odkaz na váš profil a čas stažení archivu
  • soubor index.html, ve kterém se dají prohlížet všechny stažené informace
  • složka html, ve které jsou uložena všechna data v html, na která odkazuje index
  • složka photos, ve které jsou do alb roztříděny všechny fotky, které na profilu máte

Pokud si soubor index.html otevřete ve webovém prohlížeči, na úvodní stránce se vám zobrazí výpis informací, které máte na svém profilu v sekci „O mně“. Proklikat se dá i ke všem příspěvkům, které máte na zdi, seznamu přátel, k fotkám a k historii zpráv. Výpis zpráv je bohužel pouze v jednoduchém html, všechny konverzace jsou v vloženy do jedné dlouhé stránky, nedají se tedy jednoduše vyfiltrovat zprávy z určitého období, nebo od konkrétních lidí. Archiv neobsahuje příspěvky, které jste ze svého profilu smazali, i když je Facebook velice pravděpodobně má pořád někde stále uložené v databázích a vy k nim pouze nemáte přístup.

 

V nastavení účtu si od nynějška můžete stáhnout i Rozšířený archiv, který obsahuje pár dalších zajímavých informací. Proces vygenerování a stažení archivu je totožný s původním balíkem, stejná je i struktura archivu a výpis všech informací je také v jednoduchém html.

Na jednom místě si teď můžete jednoduše prohlédnout data deaktivace a aktivace účtu, výpis souborů cookies, které jsou přiřazeny k vašemu účtu, seznam všech událostí, na které jste reagovali, zda se zúčastníte, výpis nevyřízených žádostí o přátelství, informace o tom, kdy a z jakých IP adres jste se přihlašovali, odhlašovali, nebo jste byli aktivní, výpis lidí, které máte označené za rodinné příslušníky, jména, která jste používali v minulosti a telefonní čísla, která jsou provázaná s účtem. Ve stažených datech je i seznam všech šťouchnutí.

Je docela škoda, že nejen u telefonních čísel, ale i u dalších položek jako je třeba rodné a aktuální město jsou ve výpisu pouze údaje, které máte nastavené teď, předchozí záznamy, které jste smazali a někde v databázích Facebooku určitě jsou, ve výpisu nejsou obsaženy.

CS24

Facebook má v Dublinu pobočku, která se stará o chod sítě mimo USA. Možnost stažení podrobnějších informací o aktivitách profilu Facebook spustil proto, aby vyhověl zákonům a nařízením ze strany irských úřadů, které musí respektovat.

Zdroje: Facebook, All Facebook, Inside Facebook