Hlavní navigace

Zamyšlení: proč by se možná vyplatilo prodávat desktop samostatně

4. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Také u nás jste si mohli přečíst o nepříliš příznivé situaci ve Windows 8. Ta vyznívá negativně pro desktop. Mnozí mají sice jiný názor, je ale nevyvratitelné, že Microsoft s Metrem počítá natolik, že z něj hned při jeho premiéře (pokud nebudeme brát v potaz mobilní telefony, což je trochu jiná kategorie než osobní počítače) udělá primární prostředí. Možná by bylo moudřejší uvést napoprvé Metro jako volitelnou součást a jako výchozí prostředí jej nasadit do budoucího systému, kterému můžeme pracovně říkat Windows 9.

Lidé by si na nové prostředí postupně zvykli, měli by možnost si ho při počátečním ostychu osahat. Léčba šokem v tomto případě nemusí být zrovna nejlepším postupem, neboť hovoříme o Windows. Je nutné si uvědomit, co tento systém znamená. Firmy a podniky všech velikostí si za tímto jménem představí mohutný ekosystém, v němž mohou provozovat aplikace všeho druhu. Prostředí Windows snad lze v současnosti považovat za intuitivní, ve skutečnosti je (minimálně z pohledu nezúčastněného člověka) nicméně stále velmi rozsáhlé a komplikované.

 

Otázkou zůstává, proč je právě takové. Jde o prostředí určené k produkci obsahu. Nabízí velkou svobodu, můžete v něm vyrábět, co se vám zamane, ale výměnou za to se s ním musíte naučit zacházet, podobně jako se v dětství učíte jezdit na kole. Proto jsou osobní počítače tak všestranné, díky povaze operačního systému s nimi můžete nakládat velmi svobodně. Můžete na nich upravovat grafiku, skládat hudbu, programovat, ale i brouzdat po Internetu nebo poslouchat muziku. Metro přichází z docela jiného vesmíru, který má na sobě nálepku „konzumní“.

Konzumní prostředí nemůže být pracovní. Nebo obráceně?

Nikdy by vás nenapadlo v něm seriózně a efektivně pracovat (nikdo ovšem netvrdí, že to opravdu nelze). Jeho kouzlo spočívá kupodivu v tom, že vám odebírá svobodu. Zvláštní, jak ve vás mohou hranice vyvolat převažující kladný pocit. Samozřejmě existují lidé, kteří by svobodu desktopu za nic na světě nevyměnili, ale ostatní se budou v Metru cítit tak nějak bezpečně. Nečíhá tu na ně totiž vůbec nic. Neutkají se zde s nějakým Průzkumníkem a organizací obsahu disku do složek, nebudou zde bojovat s technickými záležitostmi, nebudou muset shánět programy všude možně po Internetu.

Kdepak, ona uzavřenost a jasně vytyčené hranice mají v tomto případě velmi pozitivní dopad na základní činnosti, kteří běžní lidé vyžadují. V Metru se můžete soustředit na konzumaci obsahu, aniž by vám systém kladl podmínky, po jejichž splnění vám to dovolí. Současná Windows od vás chtějí, abyste se s nimi naučili zacházet. Dopadá to tak, že většina lidí si k počítači přizve odborníka, který jim stroj připraví k práci. Sami se pak naučí, jak otevřít webový prohlížeč, případně jak si přetáhnout snímky z fotoaparátu na pevný disk. Vlastně do počítače, protože obyčejně běžný člověk neřeší pevný disk, prostě před sebou vidí stroj v plechová krabici.

 

Nerozvádí dál, co je uvnitř za součástky. Metro si ale podobné požadavky odpouští, neklade si za cíl stát se dalším prostředím, které je vyhrazeno pouze odborníkům. Mimochodem, podívejte se, jak to dopadá, když desktop dostane do rukou začátečník. Ten si s ním sám neporadí, ze zvědavosti otevře Průzkumníka, povede se mu zobrazit skryté soubory a smaže něco, co nemá. A co se stane, když dostane stejný začátečník do rukou dlaždicové prostředí? Rozhodně se nemá kde splést, nemá, co by špatně udělal. Metro ho vlastně chrání. Velmi jednoduše ho ale nechá otevřít prohlížeč, k tomu může stále na pozadí poslouchat muziku.

Všechno, co dříve s počítač prováděl, udělá v Metru také.

Hranice omezují svobodu a zvyšují pohodlí

Jen už k těmto činnostem nepotřebuje žádné zvláštní dovednosti. Jednoduché (bezúdržbové!) prostředí si proklestilo cestu z mobilních telefonů na počítače. A je to nutně špatně? Vadí snad, že bude mít i ten největší technický antitalent konečně pořádnou příležitost k tomu, aby si s počítači porozuměl? Není snad dobře, že se počítače stanou přístupnějšími? Chytré telefony se také snaží o co nejlepší přístupnost, lépe se tak rozšíří po celém světě. Uzavřenost a mnohá omezení jsou cenou, jíž musíme zaplatit. A že to běžným uživatelům bude těžko vadit. Pro člověka, který nechce řešit problémy s polofunkčním systémem, budou Windows 8 vítězství.

  

 

Uzavřenost se mu bude jevit jako výhoda, která mu přinese pohodlí. Co na tom, že ztrácí kontrolu nad systémem samotným. Stejně ho to nezajímá, chce jen funkční produkt, a ten také dostane. Osmičky se desktopu nezbaví, byť se tento krok očekává v jedné z nadcházejících verzí Windows. Jenže představte si, že by Microsoft poslal desktop do nebíčka. A to už za pár let. Vaší babičce by to asi nevadilo, pokud je ale multitasking a náročná práce s počítačem vaším denním chlebem, patrně byste měli další důvod vzdát se, a přesídlit se do poustevny, kde vás nanejvýš rušil otravný hmyz.

Kdepak, zabít desktop je z hlediska pracovního nesmysl. Důvody jsme si vlastně popsali výše: protože zatímco od Metra se očekává přístupnost, desktop plní úlohu robustnějšího prostředí, kde můžete být díky svobodě mnohem efektivnější, pokud k tomu máte talent. Microsoft se nám snaží dokázat, že pracovat půjde také v Metru. Jistě, pro některé pracovní činnosti bude nové prostředí vhodné, určitě ale budou současně existovat odvětví, kde bude hrát desktop natolik zásadní úlohu, že ho Metro z principu nenahradí. A vzhledem k tomu, kolik úsilí, času a peněz již Microsoft do desktopového režimu investoval v průběhu uplynulých let, by bylo bláznovství tento produkt najednou zahodit.

 

Desktop jako samostatně prodejný doplněk Metra

Jak bylo párkrát řečeno, jednou z možností by bylo oddělit Windows pro domácí uživatele a Windows pro podniky a náročné zákazníky. Šlo by to ale i jinak. Když zapnete počítač s Osmičkami, jako první po startu spatříte Start. Ten obsahuje plno dlaždic, přičemž jednou z nich je také desktop. Mezi všemi aplikacemi jej považujete jako něco výjimečného, co si zde být možná nezaslouží. Jenže desktop se ve Windows 8 skutečně chová jako samostatná aplikace. Když zmáčknete klávesu Win, přepnete se do Metra. Když chcete najít nějakou aplikaci, případně třeba změnit systémové nastavení, pokaždé se musíte přepnout do Metra.

 

MMF24

Metro je nepochybně hlavní prostředí, možná by vás ale nenapadlo na desktop pohlížet jako na samostatný program. Jenže on jím v podstatě je. Rozhodně se tak chová. Samozřejmě jde o pořádně obsáhlý program, stále ale hovoříme o jedné z mnoha dlaždic, které na hlavní obrazovce spatříte. Právě to mne vede k myšlence, že by Microsoft klidně mohl desktop prodávat samostatně. Základní edice Windows by jej neobsahovala, ale zájemci by si ještě rádi připlatili za tento program, který by jim poskytl poněkud širší možnosti než Metro. Koneckonců, i vy doma byste si mohli desktop jako aplikaci najít ve Windows Store.

Za pár peněz byste dostali zpátky prostředí, které potřebujete. Kdo by jej nepotřeboval, nemusel by se alespoň zabývat tím, proč má v počítači dvě prostředí. Takový člověk by viděl Metro a byl by s ním patrně spokojen. Nebo by bylo lepší Windows rozdělit a prodávat samostatně edici čistě s desktopem?