Hlavní navigace

Podívejte se, jak obří zaoceánskou loď rozřízli na dva kusy a prodloužili o 15 metrů

26. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Silver Spirit je výletní zaoceánská loď vyrobená v roce 2009, z pohledu našeho autoparku tedy vcelku zánovní parník. Vlastní ji společnost Silversea Cruises se sídlem v Monaku a podobných lodí má ještě osm. Jenže Silver Spirit pro 540 pasažérů a 376 členů posádky jim začala být malá. Paluby pojmou 270 kabin s výhledem na oceán, na lodi je šest restaurací a noční klub. Silver Spirit má výtlak 36 000 tun, vyvine rychlost 20 uzlů a měří 196 metrů. Ten poslední údaj už ale neplatí, loď je nyní v docích v Palermu na Sicílii a inženýři jí zvyšují kapacitu o 12 %. A to neuvěřitelným způsobem: celou loď v polovině rozřízli, vyrobili nový prostřední díl měřící 15 metrů a vážící 850 tun a vložili jej mezi oba kusy. Pokud ještě neskončili, tak tam svařují doteď.

Loď upgradují v suchém doku a řez byl proveden pomocí svářečky, i když by se možná nabízelo diamantové lano. Hotovo má být 5. května a kdyby to někoho napadlo, tak ne, Elon Musk se nedal na loďařinu.

KL24

Hned šestého května se Silver Spirit vydá na sedmidenní plavbu z Říma do Barcelony a lístek bude stát 4500 liber. Pro srovnání, Titanic měřil 269 metrů a výtlak dosahoval 52 000 tun.

fincantieri Doky Fincantieri v Palermu, na Google Mapách je tam právě bohužel jiná starší loď

Silver Spirit nyní již měří 210 metrů a pojme o 68 pasažérů více. Cena za takové protažení je prý vyšší než 70 milionů dolarů a další peníze bude stát celková obnova. Veškeré původní vybavení včetně počítačů totiž majitel lodi věnoval na sociální péči na Krétě (Řecko).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.