Hlavní navigace

Zapomeňte na QWERTY, efektivnější je rozložení Dvorak

14. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

QWERTY nebo naše rozložení QWERTZ není prý úplně ideální, protože má v hlavní/střední řadě pouze 32 % nejpoužívanějších znaků, zatímco Dvorak 70 %. Alternativní rozložení si nechal v roce 1936 patentovat americký psycholog August Dvorak (není příbuzný s naším skladatelem).

Nejznámnějším popularizátorem Dvoraku je spoluzakladatel Applu Steve Wozniak. Světový rekord v psaní byl také pořízen na Dvoraku. Barbara Blackburnová píše rychlostí 150–170 slov za minutu, ve špičce až 212, což je více než 17 úhozů za vteřinu.

Matias Dvorak KeyboardMatias Dvorak Keyboard, nad klávesami F11 a F12 je přepínač QWERTY/Dvorak, zdroj: Matias

Jiné rozložení si sice můžete nastavit ve všech desktopových operačních systémech, ale bez hardwarové klávesnice nebo alespoň popisků byste se učili jen těžko. Kanadský designér Matias jednu hardwarovou klávesnici navrhl.

Vypadá prachobyčejně, ale má HW přepínač a základní popisky à la Dvorak. Ostatní klávesy jsou na tradičních místech. Matiasův model ještě zaujme dvouportovým USB rozbočovačem v zadní části, samotná klávesnice se také zapojuje do USB. Podporuje Windows, Linux i Mac OS 9 a vyšší. Ale překvapí hlavně cenou: téměř 100 amerických dolarů je za jinak obyčejný model fakt úlet. Ale holt to nebude velká sériová výroba.

Schválně kdo se pustí do rozložení Neo nebo Colemak, viz alternativy QWERTY na Wikipedii.

KL24

Doplněno: samotná klávesnice a Dvorakovo rozložení je vhodné pro anglicky píšící. Rozmístění kláves je uzpůsobeno americkým potřebám, v češtině navíc není dostupná diakritika. Pokud ale programujete jako Steve Wozniak, možná vás zaujme.

Zdroj: Matias

Byl pro vás článek přínosný?