Hlavní navigace

Závan minulosti: Vodafone bude modernizovat 2G síť a rozšíří pokrytí EDGE

Sdílet

Zdroj: Redakce

V honbě za co nejrychlejším 3G a nejširším pokrytím sítě třetí generace je to hodně překvapivá zpráva. Ale Vodafone bude následující čtyři roky modernizovat i starší infrastrukturu 2G sítě.

Ve spolupráci s firmou Huawei už od poloviny roku 2011 vyladil 140 vysílačů v oblasti Pardubic a Kolína, od ledna pracují v dalších koutech republiky. Obnova všech vysílačů bude trvat až do roku 2016, počet BTS se navíc rozšíří o 10 %. Bonusem je zlepšení pokrytí EDGE z 95 % na 99,1 % populace.

Díky modernizaci budou všechny naše vysílače schopné plně využít pásmo 900 MHz, což ve městech nad 20 tisíc obyvatel povede ke zlepšení signálu uvnitř budov a zlepší se pokrytí i ve vybraných venkovských lokalitách,“ řekl Martin Toman, senior manažer plánování radiových sítí. 

V souvislosti s modernizací 2G sítě se majitelé některých nejstarších typů telefonů mohou setkat s potížemi se signálem v určitých oblastech, protože tyto telefony nejsou schopny využívat pásmo 900 MHz v jeho plném rozsahu. Vodafone sám tyto typy telefonů nikdy zákazníkům nenabízel. „Tyto telefony využívá v naší síti jen několik stovek zákazníků. Pokud se na nás s tímto zákazník obrátí, nabídneme mu novější typ telefonu za velmi výhodnou cenu,“ vysvětlil Martin Toman.

MMF24

Vodafone nezanedbává ani 3G (resp. drží krok s ostatními). Aktuálně pokrývá dvě třetiny populace a do konce březne chce dostat signál do další šedesátky měst a obcí.

Zdroj: TZ