Hlavní navigace

Zázrak s pogumovanou klávesnicí: vyšla první ukázka filmu o počítači ZX Spectrum

15. 9. 2024

Sdílet

Zdroj: Nicola Caulfield & Anthony Caulfield
Vyšla první ukázka chystaného dokumentárního filmu o vzniku osmibitového ZX Spectra a jeho tvůrci, siru Clivu Sinclairovi.

Film se jmenuje The Rubber Keyed Wonder a vypráví příběh o vytvoření a vývoji ZX Spectrum, o úspěchu, který přinesl Sinclairovi, i o tom, jaký dopad měl prostřednictvím různých verzí počítače, které následovaly, a také pokrývá ohromující řadu her, které byly vyvinuty.

Nostalgický film obsahuje archiv kombinovaný s nově natočenými rozhovory s původními designéry ZX Spectra, Sinclairovými příbuznými (on sám zemřel v roce 2021) a také s některými z největších herních vývojářů Spectra z dob, kdy všichni sdíleli své vzpomínky na mimořádný vzestup ZX Spectrum.

Zdroj: YouTube.com

Britský vynálezce sir Clive Sinclair měl koncem 70. let vizi vytvoření cenově dostupného domácího počítače. V roce 1982 uvedl na trh domácí počítač ZX Spectrum, kterého se prodaly miliony kusů po celém světě. Jeho kopie se pak objevily i v československých domácnostech, vzpomeňme třeba Didaktik Gama či Skalica (jeden takový jsem měl to štěstí mít doma také, pozn. autora).

Osmibitový procesor pro ZX Spectrum se doteď držel ve výrobě. Až letos po 48 letech skončí Přečtěte si také:

Osmibitový procesor pro ZX Spectrum se doteď držel ve výrobě. Až letos po 48 letech skončí

Díky počítači ZX Spectrum se mnoho lidí naučilo programovat a vytvářet své vlastní hry, což odstartovalo britský průmysl videoher v 80. letech. Mezi nejslavnější hry patřil Jet Set Willy, Manic Miner, Ant Attack či Saboteur. Nově vyráběný model si stále můžete koupit.

CS24

Film vznikl díky podpoře fanoušků na Kickstarteru, kteří do něj vložili přes 100 tisíc liber (necelé tři miliony Kč). Nepoběží tak v kinech, ale budete si jej moci objednat na Blu-ray, DVD či online jako videosoubor (bez upřesnění). Na novinku upozornil magazín High-Voltage.cz

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.