Hlavní navigace

Zbaví se RIM telefonů? Licencování BlackBerry bychom se nebránili, říká CEO

21. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Německý deník Die Welt pozval k rozhovoru Thorstena Heinse, generálního ředitele firmy Research in Motion. Společnost, jejíž podíl na trhu chytrých telefonů zdecimovalo rozšíření přístrojů s Androidem a iOS, vkládá všechny naděje do operačního systému BlackBerry 10, který by měl být společně s novými telefony vyrazit do prodeje koncem března.

Zdroj obrázku: The Wall Street Journal

Jak hodlá firma zastavit odliv svých zákazníků? Je na trhu místo pro čtyři mobilní operační systémy? A proč vývoj BB10 trval tak dlouho? I na tyto otázky ředitel kanadské firmy odpovídal.

BlackBerry je vnímán jako systém pro manažery, tento stereotyp ale podle Heinse neodpovídá současné realitě. Zákazníci ve Spojeném království, Jihoafrické republice nebo Indonésii prý používají telefony především k posílání zpráv. Ani ne před rokem však ten samý muž hovořil o nutnosti zaměřit se především na firemní trh.

Co se týče počtu systémů, které jsou schopny přežít, ředitel RIM věří, že trh chytrých telefonů je stále relativně mladý a BlackBerry má na to, aby na něm sehrál významnou roli. Zároveň ale přiznává, že firma myslela i na jiné oblasti, kam by BB10 mohla prodat.

„Dali jsme si na čas a postavili platformu, která je připravená na budoucnost příštích deseti let. Naším cílem nejsou pouze chytré telefony, ale také použití například v automobilech, které budou v budoucnosti více a více zesíťované. S BlackBerry 10 vidíme úplně nové oblasti růstu.“

 

Nebylo by tedy lepší zpřístupnit BlackBerry dalším výrobcům a napodobit tak obchodní model Microsoftu s Windows? „Než můžete licencovat software,“ odpovídá Heins, „musíte přesvědčit, že daná platforma má velký potenciál. Nejprve musíme splnit, co jsme slíbili. Až budeme mít důkaz [velkého potenciálu], dovedu si představit licencování.“  S BlackBerry 10 prý zástupci firmy navštívili osobně více než stovku mobilních operátorů a jejich odezvu Heins popisuje jako extrémně dobrou. O alternativy ke všudypřítomnému Androidu, Apple a dalším je zájem.

Následně přišla řeč na to, zdali je důležitější výběr přístrojů, nebo počet aplikací, které jsou pro platformu dostupné.

„Z mého pohledu jde především o kvalitu aplikací, nikoliv kvantitu. Existují například studie, které říkají, že ze všech aplikací pro Android jen 50 % bylo staženo minimálně jednou. Samozřejmě je nutné mít jistý výběr, který koresponduje s preferencemi v daném regionu. Stěžejní je uživatelská nápověda v přístroji, na toto jsme se zvlášť zaměřili.“

KL24

Obnoví BlackBerry 10 zašlou slávu RIM? A nebo již firma dávno zaspala dobu a je odsouzena ke krachu nebo věčnému paběrkování?

Zdroj: Die Welt

Byl pro vás článek přínosný?