Hlavní navigace

Zbavte se lišt pro prohlížeče snadno a rychle. Nejen ICQ jimi přetéká

30. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Doplňky představují jednoduchý způsob, jak si do svého prohlížeče přidat pár funkcí. Mistrem ve svém oboru je Firefox, ovšem ani Chrome se nenechává zahanbit, ba právě naopak. Oba prohlížeče můžeme obohatit o funkce, které jim schází. V základu hovoříme o poměrně prostých aplikacích, takže pokročilejší jedinci pocítí okamžitou potřebu po doplňcích. Opera sice poskytuje v základní výbavě funkcí dostatek, i ona však nabízí centrum s rozšířeními.

Bohužel, prohlížeče díky snadné rozšiřitelnosti zasáhla invaze povětšinou reklamních lišt. Ty slouží ke hledání, někdy třeba upozorňují na příchozí emaily, obecně je ale nepotřebujeme. Kdysi byly užitečné, v současnosti jen zabírají cenné místo na výšku, kterého na širokoúhlých obrazovkách není nikdy dost. Často přitom suplují funkce, jež prohlížeče poskytují úplně běžně. Vyhledávací boxík má doslova každý browser na trhu. Sotva v něm využijete druhý.

 

Lišty představují pravděpodobně největší zlo, byť se setkáváme s dalšími potvůrkami. Často nám něco pozmění domovskou stránku nebo výchozí vyhledávač. Pak se člověk jen diví, co za web se mu načítá při otevření prohlížeče, eventuálně proč výsledky hledání vyhlíží jinak než dříve. Nutno podotknout, že výrobci nástrojů na brouzdání po internetu byli nuceni zasáhnout. Jejich dítka se proto často brání a instalaci či spuštění doplňku nedovolí, dokud to sami neposvětíte souhlasem.

Instalaci a spuštění lišty musíte nejprve sami schválit
Instalaci a spuštění lišty musíte nejprve sami schválit

Jak se bránit?

Proti lištám a jiným přídavkům se bránit můžete. Stačí se zeptat, jak se do počítače to prvky dostanou. Rozhodně ne samy od sebe, naopak, uživatel jim povětšinou otevře vrátka. Typicky tyto doplňky obsahují instalační programy. Ať už si instalujete jakoukoli aplikaci, lišta k ní může být přibalena. Propagace podobného typu představuje přivýdělek pro výrobce softwaru, který nás zajímá. Proto můžete dostat čtečku PDF i s lištou od AVG, ačkoli to v podstatě nedává smysl.

Vývojové týmy se nesnaží naše počítače zahltit, protože by z toho měli legraci. Jelikož se ale lišty rozšiřují, platí o to více, že byste si měli dávat pozor při každé instalaci programu. Obvykle jste to vy, kdo instalaci těchto mršek schválí. Obecné pravidlo tedy zní, že byste měli důkladně procházet každý instalační program. Když se jím rychle „proklikáte“ a ponecháte výchozí hodnoty, buďte si jistí tím, že se rapidně zvyšuje riziko invaze.

Lišty většinou dodávají funkce, které už v prohlížeči máme
Lišty většinou dodávají funkce, které už v prohlížeči máme

ICQ: jeden z nejhorších znečišťovatelů domácích počítačů

Vezměte si takové ICQ. Z vlastní zkušenosti víme, že je prakticky nemožné zbavit se lišt a nepoužitelných výchozích vyhledávačů, které se nám do počítače nainstalují. K tomu, aby vás nechtěné prvky obtěžovaly, ale nemusí dojít. Když instalační program spustíte, odsouhlasíte licenční ujednání a v dalším okně klepnete na tlačítko Instalovat. To přece chcete. ICQ 7 mlží v tom, že vám standardně nabídne úplnou a doporučenou instalaci.

Doporučená instalace zahrnuje lišty, vlastní vyhledávače a podobné nesmysly
Doporučená instalace zahrnuje lišty, vlastní vyhledávače a podobné nesmysly

Co si pod tím pojmem představit? Obávám se, že většina uživatelů bude s touto předvolbou spokojena. Nechtějí přece žádnou ošizenou verzi, baží po plnohodnotném ICQ. Jenže když se začtete do popisu, zjistíte, že vám do počítače přibude více obsahu, nejen samotný komunikátor. Ona plnohodnotná instalace tudíž znamená, že sice budou na ploše a ve Startu vytvořeni zástupci na spuštění aplikace, společně s nimi však přibudou v prohlížečích lišty.

Když se přepnete do režimu Úprava instalace, můžete všechny nevyžádané položky odznačit. Teprve tady si uvědomíte, jak se vám instalátor chystal zaneřádit počítač. V první řadě by vám ICQ změnilo výchozí vyhledávač a domovskou stránku. To k nespokojenosti uživatele úplně stačí. Jenže seznam pokračuje. ICQ vám nabídne službu ICQ Browser. Jde o prohlížeč, postavený na zdrojovém kódu Chromia. Těžko ale budete opouštět svůj oblíbený prohlížeč, že? Dále vám instalační průvodce vnucuje vlastní lištu pro prohlížeče.

Jedna lišta vám očividně stačit nemá, proto vám chce nainstalovat ještě jednu, tentokrát od srovnávače cen Heureka.cz. Ta je prý určena jen pro Firefox. Toto ujištění vás nijak neuklidní zejména v případě, že po webu surfujete právě pomocí ohnivé lišky. Zatím jsme neskončili. ICQ ve výchozím stavu do počítačů dokonce instaluje nástroj, který se ujistí, že vám nikdo jiný výchozí vyhledávač nezmění.

Nevyžádané položky ovšem můžete z instalace vynechat
Nevyžádané položky ovšem můžete z instalace vynechat

I když se pak hledání pokusíte změnit ručně, neuspějete. Jak vlídné je ICQ, jak mu na nás záleží, že? Ne, tyto praktiky představují opravdu ohavné chování k uživateli, který si v dobré víře nainstaluje obyčejný komunikátor. Za odměnu budete mít v počítači nový prohlížeč, konfigurace všech ostatních bude převrácena vzhůru nohama a dokonce vám bude odepřena svobodná volba vyhledávače.

Nepamatuji si, že by jiný program byl až takto zvrácený. Proto apeluji, abyste nikdy instalaci nepodceňovali. Vždy si ji v klidu projděte a hledejte zmínky o lištách a reklamním softwaru. Takové položky instalujte, jen když po nich skutečně toužíte.

Toolbar Cleaner: bojujte s následky

Kdyby se vám do počítače přes veškerou prevenci dostala nějaká ta lišta, můžete ji odstranit např. pomocí aplikace Toolbar Cleaner. Výhody tohoto nástroje poznáte brzy. Především se díky němu zbavíte více problémových doplňků najednou. Lišty sice obvykle můžeme odinstalovat pomocí Ovládacích panelů, ale s jinými doplňky to tak snadné není. Proto se hodí čistící prostředek, s nímž účinně zabijeme několik much jednou ranou.

Podobným položkám se při instalacích programů vyhýbejte
Podobným položkám se při instalacích programů vyhýbejte

Paradoxně vám i tento nástroj nabídne vlastní domovskou stránku. Pakliže jste si vzali k srdci předchozí odstavce, všimli jste si toho a změnu jste zarazili. Aplikace sice není k dispozici v českém jazyce, i bez překladu se v ní ale zorientujete. V sekci Browsers spatříte podporované prohlížeče, k těm patří Internet Explorer, Firefox a Chrome. U každého z nich označíte položky k odebrání. Čistku provedete klepnutím na Remove selected Tooolbars/BHOs.

Společně s lištami zde uvidíte běžné doplňky a zásuvné moduly, takže raději fajfkujte opatrně, abyste s sebou nakonec nevzali něco, co jste neměli v plánu. Toolbar Cleaner se umí obout také do položek po spuštění. Nezastoupí sice specializované nástroje, ale vypořádá se s položkami, které start zdržují. Přepněte se do sekce Windows Startup, kde označte aplikace k deaktivaci. Posléze klepněte na Remove Selected Startup Items.

MMF24

Vyštípejte z prohlížečů lišty a jiné doplňky
Vyštípejte z prohlížečů lišty a jiné doplňky

Spuštění počítače již tyto procesy brzdit nebudou. Pod Windows 8 se nám stalo, že aplikace po provedení čištění nešla korektně nastartovat. Pomohla až přeinstalace. Samotný akt odstranění lišt proběhl v pořádku. Až na zatím chybějící kompatibilitu s Windows 8 si nemáme nač stěžovat. Někteří by jistě ocenili, kdyby si Toolbar Cleaner rozuměl s Operou.