Hlavní navigace

Zbavujeme se „zamykací obrazovky“ a dalších prvků ve Windows 8

28. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Některým nám Metro ani na počítači nevadí, přesto nejsme zrovna nadšení z některých dalších prvků, které se k novému prostředí váží. Windows 8 sice obsahují novou nabídku Start, která má jistý potenciál, pokud se budeme bavit o produktivitě práce. Bohužel ale nový operační systém obsahuje pár prvků, které nám při práci s počítačem spíš brzdí. Patří k nim také tzv. zamykací obrazovka. Na mobilních telefonech jde o samozřejmost, také ji tam očekáváme. Její existence na osobních počítačích ale postrádá větší smysl. Pokud nemáte po ruce dotekový displej, tak vás tato obrazovka maximálně zdržuje.

Ne snad, že by byla úplně k ničemu, přinejmenším obsahuje přehled notifikací a pěkné velké hodiny. Jenže v Osmičkách ji musíte po spuštění počítače odhrnout, abyste se dostali k přihlašovacímu dialogu. Můžete ji chytit myší a doslova odhodit, případně vypomůže zmáčknutí libovolné klávesy. V očích některých jedinců se to bude zdát jako nepodstatný detail, naneštěstí i tento detail přispívá k tomu, jak jste se systém spokojení. Tady budete po každém spuštění počítače skřípat zuby, že nemůžete rovnou zadat heslo ke svému účtu. Na mobilním telefonu často na vteřinku odemkneme displej, abychom zjistili, kolik je hodin nebo kolik nám přišlo zpráv.

 

Jak již bylo řečeno, na počítači prostě zamykací obrazovce schází opodstatnění. Jiné situace bude patrně panovat na tabletu. V ideálním světě by Windows 8 mohla rušivý prvek vypnout, jakmile by zjistila, že daný stroj není tablet, ale počítač vybavený myší. Takto to ale nefunguje, takže se o deaktivaci musíte zasadit sami.

 

Vypínáme „zamykací obrazovku“

Naštěstí vás nečeká žádné martyrium. Vystačíte si s Editorem místních zásad skupiny (Local Group Policy Editor). Vyvolejte nabídku Start a vyhledejte aplikaci gpedit.msc a spusťte ji. Pokud máte raději dialog Spustit (Run), můžete Editor přivolat s jeho pomocí.

 

 

 

V postranním panelu Editoru místních zásad skupiny se navigujte do Computer Configuration → Administrative Templates → Control Panel → Personalization. Zde už byste měli vidět položku Do not diplay the lock screen. Otevřete ji dvojitý klepnutím, případně v kontextové nabídce vyberte Edit.

 

 

Nyní zaměňte hodnotu Not configured za Enabled. Okno zavřete tlačítkem OK. Nyní již žádnou zamykací obrazovku neuvidíte. Můžete si to vyzkoušet, počítač můžete například zrestartovat.

 

 

Vypínáme Windows Store

Editor místních zásad skupiny je vůbec mocný nástroj, který vám dovolí dělat si s Windows skoro úplně to, co chcete. Jen to s těmi úpravami nepřehánějte. Vypnout můžete dokonce integrovaný katalog s aplikacemi Windows Store. Ten si ve většině případů v počítači ponecháte, nutkání zbavit se ho budete mít pouze v ojedinělých případech. Pokud taková situace ale nastane, alespoň budete vědět, jak si poradit.

V Editoru přejdete do User Configuration → Administrative Templates → Windows Components Store. Postupujte jako ve výše uvedeném případě. Pusťte se do úprav položky Turn off the Store application a vyberte Enabled.

 

 

To by samo o sobě mělo stačit k tomu, aby se vám při příštím pokusu o spuštění Windows Store zobrazilo následující hlášení:

 

   

 

Vypínáme filtr SmartScreen

Bezpečnost nade vše, říká se. A ne, že bychom si prvků zabezpečení nevážili, ale řada pokročilých uživatelů bude těžko nadšena často obtěžujícím filtrem SmartScreen. Windows 8 obsahují prvek, který vám rozmluví spuštění mnoha aplikací, nejčastěji těch přenosných. Je v pořádku chránit začátečníky, pokročilejší jedinci ale moc dobře ví, co za program si pouští, tak je podobná hlášení mohou leda zdržovat. Kdyby to byl i váš případ, SmartScreen vypněte také. Obecně to ale spíše nedoporučujeme!

V nabídce Start najděte položku Change SmartScreen settings.

 

Otevřou se Ovládací panely, pozornost tentokrát věnujte postrannímu panelu, kde se mezi ostatními položkami schovává Change Windows SmartScreen settings.

 

MMF24

Klepněte na ni, povolte výzvu Řízení uživatelských účtů a v okně nakonec vyberte poslední položku, Don't do anything. Vše potvrďte tlačítkem OK. Filtr vás sice obtěžovat nebude, ale zároveň jste se tímto dobrovolně připravili o bezpečnostní prvek, který váš počítač chrání před nebezpečnými programy. Snad tedy víte, co děláte.