Hlavní navigace

Zbrusu nová Noctua – NH-C12P

5. 5. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Noctua už nemá jen větráky a čtyři druhy věžových chladičů, které by si jakoby z oka vypadly. Nový chladič nebude dělat potíže svou výškou a nenechá okolí patice bez sebemenšího průvanu. Tušíte správně, NH-C12P bude mít podobnou konstrukci jako třeba v posledním díle našeho seriálu o tichém PC zmíněný Enzotech Extreme-X.

Základem dobrého chlazení by mělo být celkem šest heatpipe a 12cm větrák NH-U12P, které se chlubí docela velkým průvanem i při nízké hladině hluku. Má rovněž vysoké hodnoty statického tlaku a v ofukování ho tedy nezastaví ani hustší žebra. Šéf společnosti Noctua, Roland Mossig, pak odvážně prohlašuje, že i navzdory výšce 114 mm je novinka stejně účinná jako NH-U12P.

NH-C12P má poměrně velké vzdálenosti mezi žebry a tvar písmene C umožňuje, aby přes dvě větší mezery proudil vzduch k okolí patice bez omezení. NH-C12P má být (dle slov výrobce) lékem pro mizerně větrané skříně. Tvar písmene C a rozložení hliníkových lamel pasivu by mělo umožnit širokou kompatibilitu se základními deskami a v balení najdete vše potřebné pro instalaci na patice Intel 775 a AMD AM2(+). Uchycení pro patice, jež používají procesory Intel Xeon a starší Athlony 64 (754/939), musíte objednat zvlášť.

V balení jsou i dvě redukce otáček větráku a teplovodivá pasta Noctua NT-H1. Chladič i s větrákem má hmotnost 730 g. My jen doufáme, že instalace zůstane stejně komfortní jako u věžových kolegů.

CS24

Noctua již na den představení chladiče zařídila recenze na několika serverech. Stránka se specifikacemi (rozměry, hmotnost, detaily parametrů ventilátoru) vám řekne o chladiči i ty poslední technické detaily. Cena je stanovena na bez deseti centů rovných 60 EUR.

Autor článku