Hlavní navigace

Zdroje Enermax Pro82+ 425 W a Modu82+ 525 W

29. 1. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Enermax Pro82+ 425 W – specifikace a příslušenství

Nejdříve se podíváme na slabší z dvojice zdrojů Enermax, na model Pro82+ s celkovým výkonem 425 W. Zdroje série Pro82+ jsou dodávány bez modulární kabeláže, čímž se také liší od vyšší verze Modu82+. V obou třídách najdete zdroje s výkonem 425, 525 a  625 W, u verze Pro82+ pak ještě slabší model s výkonem 385 W. Co se týče cenové hladiny, tak verze Pro82+ 425 W (1950 Kč) je oproti Modu82+ o pár set korun levnější (2450 Kč za 425W verzi).

V nabídce Enermaxu však nenajdete pouze řady Pro82+ a Modu82+. Paleta nabízených zdrojů je podstatně širší. Portfolio startuje na modelech ECO80+ s maximálním výkonem 620 W, pokračuje přes Liberty ECO se stejnou výkonnostní hranicí a již zmíněné řady Pro a Modu82+ až po nejvyšší řadu Revolution85+. Ta má jak nejvyšší výkon (až 1250 W), tak i účinnost (více než 85 %).

Nyní se již ale zaměříme na dnes testované zdroje. Model EPR425AWT obsahuje celkem tři 12V větve, které mohou dohromady špičkově dodávat až 396 W při odběru 33 A, celkově pak až 470 W. Vzhledem k vysoké účinnosti získal dokonce bronzové označení 80Plus, což by již samo o sobě mělo být dostatečou zárukou kvality. Sám výrobce udává efektivitu zdroje mezi 84–88%.

V příslušenství ke zdroji dostanete manuál, napájecí kabel, sadu šroubků a velmi užitečné samolepící pásky, kterými můžete velmi rychle a jednoduše svázat kabely ve skříni. Zaplať pánbůh, že výrobci zdrojů pochopili, že suchý zip nemusí sloužit jen v kosmickém průmyslu, ale může se využít i tímto způsobem.

Výkonnostní rozložení jednotlivých modelů zdrojů kategorie Pro82+ pak shrnuje následující tabulka:

Enermax Pro82+ 425 W – vnější pohled, délky kabelů

Jak sami můžete pozorovat, Enermax se nevěnuje zdrojům jen z funkční stránky, ale i z té estetické. Na stěnách najdete pěkné prolisy, větrák pak zdobí zlatavá drátěná mřížka s logem výrobce.

 

Teplý vzduch je ze zdroje vyfukován přes zadní stěnu, která je perforovaná otvory tvaru jemnější plástve. Vzhledem k tomu, že větrák je umístěn na spodní straně zdroje, nepředstavuje ani hustější plástev nebezpečný zdroj aerodynamického hluku. Procházející vzduch již zkrátka nemá takovou rychlost.


Na drobné detaily myslel Enermax i v případě kabelů. Ty jsou všechny řádně označeny, takže by se nemělo stát, že např. zapojíte kabely pro grafickou kartu do napájení procesoru (jak se povedlo některým expertům u nás ve firmě). Pokud je konektor složený, jsou vždy příslušné části, které patří k sobě, označeny šipkami. Jendoduché a praktické. Škoda jen, že opletení nesahá až těsně ke konektorům.

 

V následující tabulce najdete délky jednotlivých kabelů, které jsme pak i ověřili krejčovským metrem. Kabely mají dostatečnou délku i pro umístění zdroje ve spodní pozici. U modelové řady Pro82+ pak najdete jeden šestipinový a jeden osmipinový konektor pro grafické karty. Pro připojení SATA disků a mechanik můžete použít až pět konektorů, molexy zde pak najdete na dvou kabelech čtyři. Zde se trochu rozcházejí specifikace udávané v prezentaci výrobce, který u tohoto modelu uvádí u SATA jeden kabel se čtyřmi konektory.

 

Enermax Pro82+ 425 W – vnitřní pohled, hodnocení hlučnosti

Po odklopení krytu vás mile překvapí celková uspořádanost vnitřního prostoru. Primárním kondenzátorem je zde japonský Hitachi ze série HP3 s 330 uF na 400 V. Ten dokáže odolávat maximální teplotě 85 °C. Kromě něj najdete ve zdroji i další kondenzátory, které dokáží odolat teplotám až do 105 °C. Kondenzátory s pevným dielektrikem zde ale nenajdete. Kde by mohlo hrozit probíjení, jsou součástky řádně odizolovány od okolí. Všechny dráty jsou pak úhledně svázány, takže ve zdroji nikde nic nevisí.

Na víku je osazen 12cm větrák s maximálním odběrem 0,3 A. Ten je automaticky řízen podle zatížení zdroje, přičemž i na maximální otáčky je velmi tichý. Průběh otáček pak znázorňuje následující graf. V reálném provozu jsme se však ani při maximálním zatížení, kdy zdroj ze sítě špičkově odebíral 520 W, nepřehoupli přes 1150 ot./min. K PCB je větrák připojen čtyřpinovým konektorem, takže pokud jej budete chtít vyměnit (nebudete mít ale nejspíš důvod), tak se budete muset poohlédnout po modelu s PWM regulací.

Enermax Modu82+ 525 W – specifikace a příslušenství

Nyní se dostáváme k výkonnějšímu modelu z dvojice dnes testovaných zdrojů. Tím je Modu82+ s celkovým výkonem 525 W. Ten se na první pohled od verze Pro82+ příliš neliší. Také on splňuje bronzovou certifikaci 80Plus a chlubí se účinností vyšší než 82 %.

Jeho tři napájecí 12V větve dokáží dodat grrafickým kartám až 480 W při odběru 40 A. Samotný zdroj pak špičkově dokáže dodávat až 580 W, což dnes stačí i na velmi výkonnou sestavu (pomineme-li extrémy jako 3-way SLI z GTX 280).

Příslušenství je v podstatě totožné jako u verze Pro82+. Ani zde nechybí manuál, napájecí kabel a velmi užitečné pásky se suchým zipem pro zušlechtění vnitřku skříně.

Enermax Modu82+ 525 W – vnější pohled

Vnější provedení obou sérií zdrojů je až na modulární kabeláž v podstatě totožné. I zde najdete zlatavou mřížku s logem výrobce, zadní perforaci ve formě hustší plástve a prolisy na boční stěně. Osobně se Enermaxu ani příliš nedivím, protože design se jim skutečně povedl.

Hlavní rozdíl mezi oběma zdroji (kromě výkonu) spočívá v modulární kabeláži a více konektory pro grafické karty. Ke zdroji jsou připoutány pouze napájecí kabely pro základní desku a přídavné napájení procesoru. Zkrátka ty, které stejně musíte vždy zapojit. Ostatní kabely jsou modulární, za což si v případě Enermaxu připlatíte přibližně 300–500 Kč.

 

U tohoto zdroje najdete celkem tři složené osmipinové konektory pro grafické karty. Vzhledem k tomu, že karty, které podporují 3-way SLI obsahují vždy dva napájecí konektory, je tento počet trochu zarážející. Co se týče počtu konektorů, tak zde narazíte na osm SATA a pět molexů. Mezi konektory nechybí ani konektor pro připojení k základní desce, díky němuž můžete sledovat otáčky větráku ve zdroji.

Délky kabelů jsou až na molex v podstatě shodné s řadou Pro82+. Molexy zde dosahují až do vzdálenosti 80 cm. Délky kabelů tak nejsou nijak omezující.

Enermax Modu82+ 525 W – vnitřní pohled

Uvnitř zdroje najdete vše úhledně svázané a odizolované. Hlavní kondenzátory zde najdete rovnou dva. První 220uF pochází od společnosti Matsushita, druhý 150uF pak od společnosti Hitachi. Oba pak pracují s napětím 400 V a jsou odolné do 85 °C. Ve zbývajících částech zdroje kondenzátory s pevným dielektrikem nenajdete.

Také zde najdete na víku 12cm větrák s maximálním odběrem 0,3 A. Ten má stejný průběh otáček, jako ten u verze Pro82+. Vzhledem k vyššímu výkonu se nám jej podařilo při celkovém odběru ze sítě 538 W roztočit jen na 1029 ot./min. I při těchto otáčkách byl větrák velmi tichý.

 

Kompletní galerie

Zátěžové testy a účinnost

Pro zátěžové testy jsme zvolili procesor Intel Core 2 Quad QX9650 (Yorkfield), který jsme přetaktovali na 3674 Mhz při napětí 1,448 V. Grafická karta Nvidia GeForce GTX 280 byla pro účely zátěžového testu Furmark přetaktována na 700/1506/2400 MHz (jádro/stream procesory/paměti efektivně). Určitý odběr měla na svědomí i základní deska Asus Rampage Extreme s čipovou sadou Intel X48, 2 GB DDR3-1333 (7-7-7-20) paměti Kingston, pevný disk Western Digital WD5000KS a DVD mechanika.

Pro porovnání výkonu zdrojů a jejich efektivity jsme si zvolili referenční zdroj, který představuje Corsair TX650W. Pro zatížení jsme si zvolili celkem čtyři hladiny, reprezentující stav bez zátěže (idle), zatížení pouze procesoru a pamětí (Prime95 25.6, In-place Large FFTs, čtyři vlákna), zatížení pouze grafiky (Furmark Xtreme Burning Test) a maximální zatížení celého systému (Furmark + Prime95). Tyto čtyři typy zátěže se od sebe liší přírůstkem pžibližně 130 W a testy dokážeme s poměrně malou chybou reprodukovat. Bohužel zatím v naší výbavě schází plynule řiditelný zátěžový regulátor.

Corsair TX650W (referenční zdroj)

V následující tabulce si pak můžete prohlédnout, jak se zdroj chová při jednotlivých zátěžových testech. Při maximálním odběru 522 W dochází u tohoto zdroje jen k minimálnímu poklesu napětí na 12V větvi. Ostatní 3,3V a 5V větve jsou zcela stabilní a oscilují mezi hodnotami v rozmezí 0,03 V.

Měření účinnosti zdroje již za nás udělalo sdružení 80plus, jehož výsledkem jsou následující grafy. Nutno dodat, že měření probíhala na americké síti (115 VAC). V našich podmínkách (230 voltů) se efektivita zdroje obecně přibližně ještě o další dvě procenta zvedá. Při 50% zatížení zdroj Corsair vykazoval účinnost 85,13 %, při 100% zátěži pak 81,28 %. Průměrná účinnost pak dosáhla 83,21 % na 115V síti.

Enermax Pro82+ 425 W

Zdroj Enermax Pro82+ 425 W na tom byl při našem měření o trochu lépe. Oproti Corsairu dokázal bez zátěže odebírat o 2 W méně, při zatížení procesoru dokonce o 8 W méně. Tento 425W zdroj jsme zkusili potrápit i při maximálním zatížení, kdy odebíral ze síte dokonce o 1 W méně než Corsair. Při zátěži bylo možné pozorovat pokles napětí na 12V větvi. Při maximální zátěži, kdy zdroj odebíral ze sítě 521 W byl tento pokles už o 0,28 V, což není zrovna málo.

Podobné výsledky se dozvíte i z reportu 80Plus. Při maximální zátěži je účinnost zdroje 82,20 %, při 50% zátěži pak 85,17 %. Průměrná účinnost se pak pohybuje na 83,69 % na 110V síti, což je o cca 0,5 % lepší než 650W Corsair.

Enermax Modu82+ 525 W

Paradoxně o poznání hůře dopadl výkonnější Enermax Modu82+ s výkonem 525 W. Ten při stejné zátěži dokázal v porovnání s Pro82+ ze sítě odebírat až o 17 W více (v případě maximální zátěže). Bez zátěže byla spotřeba vyšší o 4 W, při zatížení procesoru pak o 10 W. Zatímco první výsledek (nízké zatížení a nízké procento maximálního výkonu zdroje) byl výsledek očekávaný, v druhém případě, kdy se již zátěž dostala na rozumné procento výkonu zdroju, už tolik ne. Lepšího výsledku dosáhnul jen při zatížení grafiky, kdy byla spotřeba o 5 W nižší. Při sledování napětí na jednotlivých větvích bylo možné pozorovat se stoupající zátěží pozvolný pokles napětí na 12V větvi. Ten dosáhl maximálního výkyvu 0,11 V, nicméně pod 12 V neklesnul. Zdroj má totiž tendenci dodávat do komponent napětí trochu vyšší.

Mírně horší hodnocení najdete i na serveru 80Plus, kde se průměrná efektivita zastavila na 83,60 %. Při maximálním zatížení pak klesne na úroveň 82,11 %, při polovičním zatížení je pak na úrovni 85,26 %.

Hodnocení

Závěrečné hodnocení se již bude týkat pouze zdrojů Enermax. Na úvod je nutné říct, že oba zdroje obstály v testu velmi dobře a jejich koupí rozhodně chybu neuděláte. Výběr bude spíš otázka osobních preferencí. Obě série se totiž nabízejí ve stejných výkonnostních verzích, které se liší minimálně i ve vnitřním provedení.

Kdo požaduje modulární kabeláž, určitě by měl sáhnout po sérii Modu82+, která navíc nabízí i jeden konektor pro grafiky. Ten ale využijete nejspíš jen v případě, že máte silnou grafiku se dvěma konektory, kterou budete chtít podpořit druhou pro počítání fyziky. Jinak již budete muset pořídit další rozdvojovací redukce.

Enermax Modu82+ 525 W

+ modulární kabeláž
+ tichý chod
+ povedený design
+ stabilní napájení
+ délky kabelů

- vyšší cena
- trošku nižší účinnost než Pro82+
- opletení nesahá až ke konektorům

O poznání lepší hodnocení a zároveň i ocenění Smart Buy si z tohoto testu odnese zdroj Enermax Pro82+ 425 W. Ten dokázal bez problémů utáhnout i naši velmi výkonnou zátěžovou sestavu, navíc při velmi tichém chodu. Mimo to se tento zdroj projevil nejvyšší účinností ze všech tří srovnávaných zdrojů. Jediným nedostkem byl při maximální zátěži pokles napětí na 12V větvi, který se zastavil na úrovni 11,98 V (z původních 12,26 V).

Enermax Pro82+ 425 W

+ vysoká účinnost
+ odpovídající cena
+ velmi tichý chod
+ povedený design

+ délky kabelů

- při max. zátěži pokles napětí na 12V větvi
- opetení nesahá až ke konektorům

Pokud se poohlédnete po konkurenci, tak zjistíte, že Enermax Pro82+ 425 W na tom není vůbec špatně ani cenově (1950 Kč). Mezi úhlavní nepřátele patří např. 430W Seasonic S12II, který je sice o 100 Kč levnější, ale na druhou stranu (sice opravdu jen mírně) hlučnější.

Dražším konkurentem je pak Corsair VX450w. Ten se účastnil také tohoto testu sedmi zdrojů, kde jej ale námi 425W Enermax ve většině parametrů předčil, byla mu však vytýkána cena (testován byl Modu82+). O přibližně 300 Kč levněji pak můžete pořídit 400W Fortron Blue Storm II, který je ale o poznání hlučnější.

MMF24

Za zapůjčení zdrojů děkujeme společnosti Enermax