Hlavní navigace

Oživeno: Zelené, nebo oranžové dálnice? Mapy.cz možná znovu změní vzhled

11. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Seznam v tichosti znovu změnil barvu dálnic. Ponechal jim novou grafiku bez výrazného ohraničení (původně byly vlastně zelenožluté), ale obarvil je zpět do zelena. Seznam nechal na Facebooku hlasovat veřejnost, viz níže, a oranžové dálnice nakonec vyhrály v poměru 1700 ku 1000 hlasů. Přesto jsou dnes opět zelené. Zelený je ovšem i velký městský okruh v Praze, zatímco v jiných městech se okruh (při stejném množství pruhů či rychlosti) za dálnici nepovažuje.

Z map také z několika míst zmizelo čerchované naznačení plánovaných dálnic. Kde je výstavba přeci jen pravděpodobnější, tak tyhle virtuální dálnice při větším přiblížení zůstaly. Mapy.cz na webu nyní vypadají hodně podobně, jako v pondělí představené Windy Maps. Seznam již na tiskové konferenci avizoval, že technologicky budou obě mapy propojené.

screenshot-2017-10-11-22-29-28 screenshot-2017-10-11-22-29-47

Původní novinka z 29. 8. 2017:

V červnu se jejich grafika změnila téměř k nepoznání. Kromě stínování budov a plastičtějšího reliéfu je na pohled největší změnou barva dálnic. Z původní zelené na oranžovou. Přestože oranžová barva lépe odpovídá zvyklostem z autoatlasů a používá ji i Google, některým lidem se změna nelíbila a dali to na sítích hlasitě najevo.

mapycz-redesign-2017-2

Negativních hlasů bylo možná více, protože podle posledního příspěvku Seznamu na jejich facebookové stránce by se mohla vrátit zelená. Tak alespoň působí dotaz do pléna, zda se uživatelům líbí více zelená, nebo oranžová.

screenshot-2017-08-29-01-05-56

Mapy.cz jsou v mnoha ohledech kvalitnější (to platí i pro okolní státy, ne jen pro Česko), než mapy od Googlu, hlavně ve městech a pro turisty. Pro řidiče naopak ještě některé funkce postrádají, přestože navigovat už umí.

Je pravda, že zelená je proti zbytku mapy kontrastnější, nicméně na oranžovou by se Seznamu lépe roubovala vrstva s ukazatelem aktuálního stavu dopravy – pokud by tuto užitečnou funkci někdy třeba zavedl. Je také možné, že nás Seznam jenom škádlí a změna se nechystá, případně zpřístupní pro uživatele obě verze map. Počkejme si.

KL24

screenshot-2017-08-29-01-09-46

Hlasování: zatím vede oranžová

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.