Hlavní navigace

Země je mu malá. Vodafone začne LTE budovat i na Měsíci

27. 3. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

To není předčasný aprílový žert. Vodafone na hannoverském veletrhu CeBIT oznámil, že na Měsíc dostane síť LTE. Mělo by se tak stát příští rok, kdy by z mysu Canaveral odstartovala raketa Falcon (spíš 9 než Heavy) nesoucí loď ALINA (Autonomous Landing and Navigation Module), která přistane na povrchu naší přirozené družice. Vodafone je spolu s Audi partnerem projektu, inicioval jej berlínský startup Part Time Scientists.

MMF24

ALINA přistane poblíž údolí Taurus-Littrow, které v prosinci 1972 navštívila poslední lunární mise Apollo 17. Na měsíc může dostat až 100 kilogramů vybavení. Část kapacity spolknou dvě čtyřkolová vozítka Audi lunar quattro s HD kamerou snímající povrch a okolí. Zbylou kapacitu chce německá firma prodat komukoliv, kdo nabídne dost peněz. Za kilo nákladu si naúčtuje 700 až 800 tisíc eur.

Jaká je úloha Vodafonu? Postará se o komunikační síť. Vozítka a přistávací modul budou spojeny pomocí LTE s nadstavbou V2X. Ta je primárně určena pro komunikaci aut a senzorů kolem silnic Vodafone chce síť vypůjčit i budoucím misím. Zmiňuje turistický plán SpaceX nebo lunární základnu ESA. Síť by měla fungovat, dokud poběží solární panely.