Hlavní navigace

Zemřel Andy Grove (79). Díky němu se Intel soustředil na procesory místo pamětí

22. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Svět přišel o dalšího matadora, který vyšlapával cestičku prvním počítačům. Ve věku nedožitých 79 let zemřel Andrew Stephen Grove, třetí zaměstnanec Intelu a jeho dlouholetý ředitel. Příčina úmrtí není známa, ale Groveovi byla v roce 2000 diagnostikována Parkinsonova choroba, ještě předtím prodělal rakovinu prostaty.

Zemřel Andy Grove
Zemřel Andy Grove

Grove se narodil v září 1936 v Maďarsku jako András István Gróf. Ve dvaceti kvůli nástupu komunistů emigroval do Spojených států. Tam získal vysokoškolské vzdělání. Na City College of New York vystudoval chemické inženýrství, doktorát získal na Kalifornské univerzitě v Berkeley.

Po škole nastoupil do Fairchild Semiconductor, kde se zabýval výzkumem a vývojem polovodičů. Tam se také poznal s Robertem Noycem a Gordonem Moorem, kteří v roce 1968 založili Integrated Electronics Corporation, dnešní Intel. Grovea krátce nato najali jako třetího zaměstnance. Hned se stal provozním ředitelem. V letech 1979 až 1997 byl prezidentem Intelu, mezi roky 1987 a 1998 byl výkonným ředitelem a předsedu správní rady vykonával od roku 1997 do 2005.

 

Intel začínal s výrobou paměťových čipů, ale v 70. letech mu začaly kvalitou a především cenou konkurovat japonské továrny. A byl to právě Grove, který Intel nasměroval k tomu, aby se začal plně věnovat procesorům. Během jeho ředitelování se z Intelu stala polovodičová jednička a o tento titul dosud nepřišel.

Tip na čtení: Gordon Moore, zakladatel Intelu a autor legendárního zákona

CS24

Grove je autorem několika knih o počítačích a podnikání. Časopis Time jej v roce 1997 jmenoval osobností roku. Stejně jako Noyce nebo Moore získal od IEEE Medaili cti (2000).

Zdroj: Intel