Hlavní navigace

Zemřel Pan Trololo, zapomenutý zpěvák, jehož znovu proslavil internet

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jméno bývalého ruského operního pěvce a národního umělce Eduarda Chila vám asi nic neřekne. Jeho sláva pominula s pádem Sovětského svazu. Když se ale řekne Pan Trololo, možná se chytíte. Je to tentýž člověk, před třemi lety jej proslavilo na YouTube znovuvedené video z roku 1976, ve kterém hodně osobitě pojal píseň Jsem rád, že jsem konečně doma.

" width="420" height="315" frameborder="0">

Jen původní klip zhlédlo 12 milionů lidí, další miliony si připsaly opětovné nahrávky od dalších fanoušků. Jeden z nich dokonce celý klip sestříhal tak, že trvá 10 hodin!

Stále není jasné, proč Chil vynechal slova a celou skladbu vokálně „trololoval“. Jedna z teorií říká, že původní text vypráví o kovboji (tradičním symbolu Ameriky), proto se nelíbil sovětským cenzorům. Ale i tato verze s nezapomenutelným optimistickým úsměvem a šílenými gesty si našla své fanoušky, byť až o 30 let později. Kariéra Chila tím byla znovu vzkříšena, začal znovu vystupovat, dočkal se řady parodií a „videoodpovědí“. Dokonce si dělal legraci sám ze sebe.

" width="420" height="315" frameborder="0">

Žádné turné už ale Pan Trololo neabsolvuje, ruská média oznámila, že Eduard Chil dne 4. června zemřel ve věku 78 let. Na začátku května upadl po mozkové mrtvici do komatu, za kterého se už neprobral.

 

Zdroj: Wikipedia, RIA

Autor článku