Hlavní navigace

Zemřel Ralph Baer (92), „otec videoher“ a tvůrce první herní konzole Magnavox Odyssey

8. 12. 2014

Sdílet

 Autor: Redakce

Přezdívalo se mu otec videoher. Ralph Baer totiž sám vytvořili první komerčně dostupnou herní konzoli. Nejprve jí dal jméno Brown Box, ale v roce 1972 se začala prodávat pod značkou Magnavox Odyssey. S ní odstartovala první generace konzolí. Magnavox už měl moderní tvar, hry dodávané na cartridgích i drátové ovladače. Prodalo se asi 300 000 kusů konzole. Více v našem seriálu o historii herních konzolí.

Zemřel Ralph Baer, tvůrce Magnavoxu Odyssey
Zemřel Ralph Baer, tvůrce Magnavoxu Odyssey

Magazín Gamasutra na základě svých zdrojů včera oznámil, že Baer v požehnaném věku 92 let zemřel. Odešla další legenda světa technologií.

Ralph Baer, původním jménem Rudolf Heinrich Baer, byl Němec židovského původu. Narodil se v roce 1922, ale se svou rodinou utekl ještě před druhou světovou válkou do USA. Za ní nakonec narukoval i do armády.

Po válce se v několika firmách věnoval vývoji elektronických zařízení. Proslavil se ale až v 70. letech díky Magnavoxu a také sporu s Atari. Na konzoli Odyssey totiž běžela hra Table Tennis, jež byla hodně podobná pozdějšímu Pongu. Magnavox Atari zažaloval za kopírování, obě firmy se nakonec mimosoudně dohodly.

KL24

Baer za svůj život získat na 150 patentů. Prezident Bush jej v roce 2006 vyznamenal Národní medailí za technologie a inovace. O čtyři roky později byl jmenován do Síně slávy amerických vynálezců. Baerovy vynálezy a prototypy jsou dnes k vidění ve Smithsonian Institution.

Zdroj: Gamasutra