Hlavní navigace

Zemřel Ray Tomlinson (74). Vytvořil první e-mail a dal smysl zavináči

Sdílet

Zdroj: Redakce

V sobotu zemřel Ray Tomlinson, jeden z pionýrů Arpanetu, předchůdce Internetu. V roce 1971 vymyslel první e-mailový systém, který sloužil pro přenos zprávy mezi počítači. Do té doby bylo možné zprávy zasílat jen v rámci jednoho počítače. Tomlinson proto vymyslel nový formát adresy se zavináčem. Jeho symbol odděloval jméno uživatele a název počítače. Obdobným způsobem se využívá dnes po 45 letech.

Ray Tomlinson
Ray Tomlinson (foto: Wikipedia)

Elektronickým zprávám se tehdy ještě ani neříkalo zkráceně e-maily. Arpanet měl navíc úplně jiné starosti, takže historie okolo zavináčové revoluce je hodně mlhavá. Neví se přesné datum odeslání ani znění zprávy. Sám Tomlinson řekl, že šlo o náhodný text, něco jako byste na klávesnici napsali QWERTYUIOP. Jeho nápad svět ocenil až zpětně, e-mail je dodnes nejrozšířenější formou elektronické komunikace.

 

Tomlinson se narodil 23. dubna 1941 v Amsterdamu ve státě New York. Na Rensselaer Polytechnic Institute získal v roce 1963 bakalářský titul v elektrotechnice. Na MIT o dva roky získal titul M.Sc. (obdoba Mgr./Ing.). V roce 1967 nastoupil do společnosti BBN, jež se podílela na vývoji Arpanetu.

Sám byl spoluautorem operačního systému TENEX, který se tehdy používal na počítačích DEC. Pro něj napsal program CPYNET pro síťový přenos souborů. Poté přepsal program SNDMSG sloužící pro posílání zpráv v rámci jednoho počítače, když využil část kódu z CPYNETu. Tím vznikl první e-mail, jak jej známe dnes.

CS24

Za svůj přínos pro svět počítačů získal několik ocenění. Internet Society jej zařadila do Internetové síně slávy. Zemřel 5. března 2016, příčinou byl pravděpodobně infarkt.

Zdroj: TechRepublic