Hlavní navigace

Zemřela další legenda – zakladatel počítačů Commodore – Jack Tramiel

10. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

O víkendu nás opustil další z pionýrů světa počítačů. Jack Tramiel, jenž založil Commodore International, zemřel ve věku 83 let. Zanechal za sebou spoustu dobrého, na co můžeme vzpomínat.

Jack Tramiel, původním jménem Jacek Trzmiel, se narodil 13. prosince 1928 do rodiny polských Židů v Lodži. Během války byl spolu spolu s otcem deportován do Osvětimi, odkud nakonec zamířili do pracovního tábora v Hanoveru. Po konci války v roce 1947 Trzmiel emigroval do Spojených států, kde s novým jménem začal i nový život.

Z počátku se živil jako taxikář, v roce 1953 koupil firmu na opravu psacích strojů a pojmenoval ji jako Commodore Portable Typewriter. V roce 1955 začal stroje i prodávat díky licenci jedné českosloveské firmy. Vlastní společnost přejmenoval na Commodore Business Machines a přesunul se do kanadského Toronta. Jenže později do země přišly levné psací stroje z Japonska a Tramielovi se přestalo dařit.

 

Proto se začal zajímat o kalkulátory, z nichž už to byl jen kousek k počítačům. A z dílen Commodoru pocházelo hned několik legend – Commodore PET; VIC 20, první počítač s milionovým prodejem; a především Commodore 64, který se prodával od roku 1982 až do 1994. Slavný osmibit si koupilo až 17 milionů lidí, kteří jej používali pro kancelářské účely, vývoj i hraní her.

KL24

Roku 1985 ale Tramiel z firmy odešel, aby pomohl oživit další hvězdu Atari. Nejdříve založil vlastní společnost Tramel Technology, kterou později spojil s koupenou spotřebitelskou divizí Atari Inc. od Warner Communications. Z tehdejší krize videoherního průmyslu se však nevymotal a na megaúspěch starší konzole Atari 2600 už se nepodařilo navázat žádnými novými (byť povedenými) počítači.

Zdroj: Forbes, Wikipedia

Byl pro vás článek přínosný?