Hlavní navigace

ZenFone 5 je v Česku. Asus překvapil výbavou a nízkou cenou

11. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asus začal prodávat svou novou řadu smartphonů. Prvním je ZenFone 5, následovat budou ZenFony 5Z a 5 Lite. Pod názvem ZenFone 5 přitom už měl Asus telefony v roce 2014 (A500CG, A501CG, A500KL, A502CG). Česko je v předprodeji v první vlně zemí, exkluzivně u prodejců CZC.cz, huramobil.cz a MobilPohotovost (pro získání slevy je třeba zadat kód ZF5). Dočasně jej koupíte s tisícikorunovou slevou. ZenFone 5 je poctivá střední třída se Snapdragonem 636, 4 GB operační paměti a velkým 64GB úložištěm. IPS displej velký 6,2" (byť úzký 19:9) z něj dělá téměř phablet a velikostně se může měřit se Samsungem Galaxy S9+. Stejného rozměru dosahuje i výkonnější model ZenFone 5Z. Obraz doplňuje zvuk stereoreproduktorů – tomu hlavnímu sekunduje posílený sluchátkový repráček. V horní části displeje nemůže chybět výřez, nová to móda vycházející od Applu a Essential Phonu.

zenfone-5_zenfone-5z_product-shot_side_all

Asus poprvé zapojil umělou inteligenci, což se má u duálního fotoaparátu projevit postupným učením. Třeba jakou nastavit při automatice scénu, nebo seskupováním fotografií podle toho, co na nich je. Druhá kamera je širokoúhlý 120° snímač a Asus zmiňuje i optickou stabilizaci, což je vzhledem k ceně telefonu příjemné.

Tělo má kovový rám a skleněná záda. Z výbavy nabídne ještě moderní port USB-C, rychlou Wi-Fi standardu 802.11ac, 3300mAh akumulátor, čip NFC, podporu paměťových karet i dva sloty na SIM (obě mohou být LTE). Nechybí ani čtečka otisků prstů a pro zimní období v rukavicích i odemykání pomocí obličeje. Asus nezanevřel ani na sluchátkový jack.

CS24

Inteligentní vyzvánění

Z výčtu mě ale zaujala nenápadná zmínka o tzv. inteligentním vyzvánění. Telefon detekuje okolní hluk a hlasitost vyzvánění mu přizpůsobuje. To zní zajímavě, nejsem si vědom, že by s něčím takovým už někdo přišel, když tak mě prosím opravte.

Dražší ZenFone 5Z vypadá na první pohled stejně, konstrukce je prakticky shodná a Liší se tak hlavně svým výkonem – uvnitř je Snapdragon 845. Také úložiště bude mít až 256 GB. Vedle toho levnější ZenFone 5 Lite je už plný kompromisů a také má jen starý microUSB. Zaujme hlavně povedeným selfie fotoaparátem, který zase vyšší modely nemají. Cena ZenFonu 5 činí příjemných 8990 Kč (po skončení předprodeje bude stát 9990 Kč), ZenFone 5Z má přijít zhruba na 13 000 Kč. Asus si proti minulosti zřejmě snížil marže, neboť novinky mají konečně velmi dobrý poměr cena/výkon a nejvyšší model se bude měřit s nejlepšími od Samsungu i od Huawei.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.