Hlavní navigace

Zisk Lenova se propadl o polovinu. Bude propouštět a zjednoduší nabídku mobilů

13. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Lenovo zveřejnilo výsledky hospodaření za první čtvrtletí fiskálního roku 2016. V uplynulých třech měsících firma utržila 10,7 miliardy amerických dolarů, o tři procenta více než loni. Čistý zisk ale meziročně klesl o 51 % na 105 milionů. Lenovo čelí hlavně propadu PC trhu, přesto na počítačích zůstává i nadále jedničkou.

Už více než dva roky Lenovo vládne trhu počítačů. V tomto kvartálu firma vyrobila 13,5 milionu PC, což je sice o 7,1 % méně než loni, ale celkově trh oslabil o 12,8 %. Lenovo si celosvětově drží 20,6% podíl a do tří let by chtělo vyšplhat k 30 procentům.

V tabletech je třetí za Applem a Samsungem. Dodávky za čtvrtletí činí 2,5 milionu kusů, o 3,8 % více než loni. Lenovo bralo především prvním dvěma, americká i korejská společnost totiž hlásí pokles. Mezi smartphony je Lenovo ve světě až páté. Dodalo 16,2 milionu chytrých telefonů, mezi to počítá i 5,9 milionu mobilů od Motoroly. Lenovu se daří hlavně v Evropě, kde značka zaznamenala 153% růst.

 

Hlavním byznysem Lenova stále zůstávají počítače, které utržily 7,3 miliardy dolarů. Mobilní/tabletová divize má na svědomí 2,1 miliardy a zbylou miliardu a pár drobných pochází z enterprise divize. Ta prodává servery, úložiště, software a služby.

CS24

Vzhledem k výraznému poklesu zisku firma chystá další restrukturalizaci. Propustí pět procent ze svých 60 000 zaměstnanců, o práci přijdou lidé mimo výrobu. Na nákladech by to měla za celý rok ušetřit 1,35 miliardy. Firma chce dále více prosadit enterprise divizi a vyrůst i na mobilech. Lenovo tvrdí, že zjednoduší portfolio, využije vlastní značky i Motoroly. Na ní navíc bude záviset design, vývoj a výroba. Pokud se Lenovo inspiruje u řady Moto, rozhodně s tím nebudeme mít problém.

Zdroj: Lenovo