Hlavní navigace

Zítra proběhne celoevropský protest proti dohodě ACTA, zapojí se více než 200 měst

10. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po menších republikových protestech se zítra spojí téměř celá Evropa a také několik míst v USA a Austrálii. Mezinárodní petici už podepsaly více než dva miliony lidí. Do ulic více než dvou stovek měst vyjdou občané 18 zemí.

Poláci i Češi už sice potvrdili, že ratifikaci zbrzdí, ale v dalších částech světa ještě vlády takové kroky neučinili. Proto chtějí protestovat i u nás, aby ACTA náhodou nezapadla vinou menšího zájmu médií.

Protesty proti ACTA

Protesty v Česku

Za Cnews bychom vás znovu chtěli poprosit, abyste si nejdříve přečetli ACTA nebo alespoň její analýzu, než vyjdete do ulic a budete protestovat. Strhnout se davem bez potřebných informací, proč bojujete, je nesmysl.


Česká pirátská strana, která bude akci organizovat, nám zaslala zítřejší program.

KL24

  1. Zastavení ratifikace dohody ACTA
  2. Přijetí ústavního zákona garantujícího svobodný Internet v ČR
  3. Změnu pravidel vyjednávání mezinárodních smluv tak, aby byly parlamenty a především občané země již v průběhu vyjednávání informováni o obsahu připravovaných dokumentů
  4. Otevření financování státních institucí a politických stran kontrole veřejnosti, aby bylo možné identifikovat, jaké lobbistické skupiny politiky sponzorují a jakými způsoby politici ze státních peněz tento sponzoring kompenzují. Pro implementaci řešení, které používá Pirátská strana (ucet.pirati.cz, ucto.pirati.cz) rádi poskytneme bezplatně svoje know how. 

Ivo Vašíček, místopředseda Pirátů doplňuje: „Způsob projednávání a podpisu ACTA je názornou ukázkou současného výkonu moci. Politici jsou loutkami ve hře korporací o ovládnutí trhu, který se stěhuje na Internet. Internetem se šíří informace, které ohrožují korupční systém současných vlád. Proto se Internetu vlády bojí a chtějí ho ovládnout. My občané musíme snahy vlád a mediálních korporací ovládnout i Internet zastavit, dokud je čas. Věřím, že Internet nejen ubráníme, ale použijeme ho i k zastavení korupce.

Na programu protestů budou informace o posledním vývoji (pozastavení ratifikace v ČR, Polsku a Lotyšsku), plány EU na implementaci ACTA, apod. Živé vstupy z jiných měst ČR i Evropy, kde se protesty konají (například z Berlína) a místo zbude po Pirátsku i na legraci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku