Hlavní navigace

Zkroťte dvouhlavou saň vodou!

22. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Radeon HD 4870 X2 je nejvýkonnějším grafickým řešením, které dnes můžete zasunout do jednoho PCI Express slotu. Bohužel, tepelné vyzařování dvou čipů RV770 je už téměř na hranici možností vzduchového chlazení: to je hlučné, přestože teploty šplhají v zátěži nad 80 °C. Jedinou alternativou se zdá být vodní chlazení. Společnost CoolIT přivezla na Games Convention v Lipsku vodní blok pro nejnovější dítko ATI.

Blok zajišťuje chlazení grafických jader, paměťových čipů i napájecích obvodů.

CoolIT nabízí „all-in-one“ zařízení kombinující pumpu a radiátor. Tisková zpráva společnosti slibuje, že s vodním chlazením bude možno Radeon přetaktovat až na 880/4000 MHz. Waterblok bude dostupný v září/septembri, cenu zatím výrobce neoznámil.

Vedle CoolIT Systems nabídne vodní chladič pro Radeon HD 4870 X2 také firma Koolance. Na webu výrobce je uvedeno, že bloky VID-487X2 budou dostupné 29. srpna/augusta za cenu $139.99 (kolem 2300 Kč), základní specifikace naleznete na webu výrobce, fotografie k dispozici není. Vodní bloky pro Radeon HD 4870 X2 prodává také firma EKWaterBlocks, psali jsme o nich v pondělí.

Zdroj: Fudzilla, CoolIT Systems, Koolance

Autor článku