Hlavní navigace

Zkuste soubory dostupné na vyžádání. Vymodlená funkce se vrací do OneDrivu

14. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Dnes je novinka dostupná jen pro členy a členky programu Windows Insider, široká veřejnost si ji osahá až během podzimu.

Zástupci nestažených souborů viditelní ze správce souborů byl koncept představený ve OneDrivu ve Windows 8.1, který vyšel na podzim roku 2013. V Desítkách byla funkce odstraněna s tím, že se časem v trochu jiné podobě vrátí. První verze Desítek vyšla a v létě 2015 a od té doby jsme jen občas slyšeli příslib, že se na funkci pracuji. Je skoro polovina roku 2017 a Microsoft to konečně dokázal. Mezitím funkci implementovali také Google nebo Dropbox. Zvlášť pro druhý jmenovaný podnik platí, že si dal opravdu záležet a výsledek je impozantní. Jen není dostupný pro jednotlivce. V tom bude mít Microsoft navrch, protože zástupné soubory bude možné používat jak ve OneDrivu, tak ve OneDrivu for Business.

Přístup k souborům uloženým jen v cloudu

Funkce je pojmenovaná jako soubory dostupné na vyžádání. Krátký úderný název chybí, ale takhle je nejvíce pochopitelné, k čemu novinka slouží. Soubory dostupné na vyžádání se objevují v posledním sestavení Windows 10 Insider Preview, takže kdo systém testuje, může si vyzkoušet také nový OneDrive. Klienta můžete ručně zaktualizovat, pokud se tak ještě nestalo automaticky.

Funkci lze aktivovat při prvním nastavení synchronizace, případně později v nastavení klienta. Aby byly rozeznatelné soubory, které jsou fakticky uloženy jen cloudu, nikoli na lokálním úložišti, přidal Microsoft do Průzkumníka indikátor stavu. Pokud u souboru či složky uvidíte mráček, pak je soubor jen v cloudu. Teprve při poklepání či pomocí kontextové nabídky dojde ke stažení. Stejně jako v Osmičkách můžete určovat, které soubory a složky budou vždy stažené v zařízení.

KL24

Můžete synchronizovat klasickým způsobem, nebo novým
Můžete synchronizovat klasickým způsobem, nebo novým
Nová funkce využívá nové podoby nabídky vedle hodin
Nová funkce využívá nové podoby nabídky vedle hodin
Pokud nemáte stažené žádné soubory, zabírá OneDrive lokálně jen pár stovek kilobajtů
Pokud nemáte stažené žádné soubory, zabírá OneDrive lokálně jen pár stovek kilobajtů
Aktivujte soubory na vyžádání v nastavení klienta
Aktivujte soubory na vyžádání v nastavení klienta

Jedním z problémů v Osmičkách bylo, že OneDrive stahoval metadata všech souborů. Ačkoli tak soubory nebyly uloženy v zařízení, cloudová složka někdy zabírala stále zbytečně moc místa. Tentokrát Microsoft řeší synchronizaci jinak, informace o souborech zřejmě shromažďuje jinde, nikoli v složce OneDrive. A nápověda prozrazuje, že tentokrát nejsou stahována metadata, jen názvy souborů.

Podle Microsoftu i nestažené soubory můžete otevírat ve svých oblíbených programech. Dodávám, že ale i ve Windows 8.1 to šlo, soubor se zkrátka v danou chvíli stáhl. Chápu to tak, že nové řešení by mělo být spolehlivější. Pro většinu lidí platí, že si soubory na vyžádání vyzkouší až během podzimu ve Windows 10 Fall Creators Updatu.

Byl pro vás článek přínosný?